Voorlader versus bovenlader wasmachines
Voorlader versus bovenlader wasmachines
Ga je een nieuwe wasmachine kopen dan heb je een keus tussen ontzettend veel verschillende modellen. Niet alleen moet je beslissen tot welke prijs je wilt gaan of welk merk je voorkeur heeft, maar je moet ook nog eens rekening houden met persoonlijke voorkeuren en de ruimte die je beschikbaar hebt. En dan komt de keus of je een bovenlader wasmachine wilt of een voorlader wasmachine om de hoek kijken. Wat is nu precies een voorlader en wat is een bovenlader en wat zijn de voor- en nadelen?
Voorlader wasmachine versus de bovenlader wasmachine
De voorlader is verreweg de meest bekende wasmachine. Je was stop je via de voorkant in de wasmachine. Het bedieningspaneel zit net zoals de opening aan de voorzijde. Zo houd je ruimte aan de bovenkant vrij om spullen te plaatsen of eventueel nog een droger bovenop de machine te zetten. Bij een bovenlader stop je je wasgoed via een opening aan de bovenkant in de wasmachine en het bedieningspaneel zit eveneens aan de bovenzijde. Voordeel is dat je niet hoeft te bukken om de was in je wasmachine te stoppen en een bovenlader kan hierdoor smaller van formaat zijn waardoor deze machines ideaal zijn voor kleinere ruimtes of als je geen ruimte hebt aan de voorzijde om een deurtje te openen.
Bovenladers
Bovenladers zijn meestal maar zo’n 40-46 cm breed, dit kan erg praktisch zijn in kleine ruimtes. De gemiddelde hoogte is meestal ongeveer 85 tot 90 centimeter. Er zijn voldoende mogelijkheden waardoor er altijd een bovenlader is die bij je past. Ze passen in bijna iedere nis en hebben doordat ze van bovenaf bediend kunnen worden een optimaal gebruiksgemak, je hoeft immers nooit te bukken! Ideaal dus voor rug en knieën. Trommels van bovenladers zijn aan beide kanten van een lager voorzien en draaien daardoor doorgaans rustig en stabiel. Erg handig is dat je er warm water in kunt gieten, of extra was bij kunt gooien omdat de opening aan de bovenkant zit en er dus nooit water uit de machine kan lopen. In bovenladers kan je minder wasgoed stoppen, maar dit is geen bezwaar als je huishouden uit 1 of 2 personen bestaat.
Voordelen en nadelen bovenladers ten opzichte van voorladers:
+ Nooit lekkage in de sluitring/rubber
+ Verrijdbaar
+ Wasgoed in trommel plaatsen zonder bukken
+ Stiller in gebruik
+ Weinig ruimte nodig
– Kan geen droger bovenop plaatsen
– Minder keus qua modellen
Voorladers
Voorladers zijn breder dan bovenladers. Doorgaans zijn ze zo’n 60 cm breed. Je hebt veel meer keus als je voor een voorlader gaat kiezen. Je keus wordt door het enorme aanbod niet beperkt tot machines met een kleinere wascapaciteit of dat er weinig extra opties op zitten. Het wasgoed hoef je bij voorladers niet zo hoog te tillen om het in of uit de wasmachine te halen. Je zet je wasmand voor de opening en tilt de was er zo in of uit. Het grootste voordeel van een voorlader is misschien wel dat je de bovenzijde goed kunt benutten door het als tafel te gebruiken voor het vouwen van de was of je kan flink wat ruimte besparen door je droger erop te plaatsen. Een nadeel ten opzichte van de bovenlader is wel dat deze machines veel meer ruimte in beslag nemen.
Voordelen en nadelen voorladers ten opzichte van bovenladers:
+ Meer keus qua modellen en uitvoeringen
+ Je hebt ruimte bovenop om bijv. een droger te plaatsen
+ Was til je zo vanuit de opening in de wasmand
– Je moet bukken om was in wasmachine te stoppen
– Neemt veel ruimte in beslag
– Oudere modellen luidruchtiger dan bovenlader
– Niet verrijdbaar
Conclusie
Welk soort wasmachine je ook kiest, er is echt geen wereld van verschil tussen een bovenlader en een voorlader. Je hoeft ook niet bang te zijn dat er verschil is qua garantie en voor de prijs zal je bij beide modellen duurdere en goedkopere varianten kunnen vinden. Waarschijnlijk zal de ruimte die beschikbaar is en het al of niet willen/kunnen bukken om de was uit de machine te halen de doorslag geven.
- Haier HWD90-BP14636N – 9/6kgDe Haier HWD90-BP14636N is een handige en gebruiksvriendelijke wasmachine met verschillende handige functies. Hij heeft een beladingssensor, kinderbeveiliging en een beschermende trommel. Ook heeft hij een energieklasse E, maar met de Speed Up functie kun je energie besparen. Met 16 wasprogramma's en het Express 15 minuten programma is hij geschikt voor alle soorten kleding. Een handige wasmachine voor grote huishoudens.
- LG F4DV912A2E – 12/8 kgDe LG F4DV912A2E is een gemakkelijk te gebruiken was-droogcombinatie met automatische wasmiddeldosering en bediening via een app. De machine heeft energieklasse E en is geschikt voor grote ladingen wasgoed. Met handige functies zoals stoomfrisser en anti-allergieprogramma is dit een kwalitatieve keuze voor wie veel was wil wassen en drogen.
- Bosch WNG24430NL – 9/6 kgDe Bosch WNG24430NL was-droogcombinatie heeft handige functies voor gebruiksgemak en voldoende capaciteit voor grote ladingen wasgoed. Ondanks energieklasse E zijn er energiebesparende functies beschikbaar. Kortom, de Bosch WNG24430NL is een goede keuze voor wie een gebruiksvriendelijke en efficiënte was-droogcombinatie zoekt.
- LG GD3V308N0 – 8/6 kgDe LG GD3V308N0 - 8/6 kg is een was-droogcombinatie met handige functies zoals beladingssensor, app-bediening en startuitstel. Het heeft een energieklasse E, wat hogere energiekosten kan betekenen. Met een capaciteit van 8 kilogram wassen en 6 kilogram drogen, is het ideaal voor individuen en kleine gezinnen. Het non-stopprogramma en de AI DD-technologie zorgen voor efficiënt en zorgvuldig wassen en drogen. Het hygiëneprogramma is handig voor mensen met allergieën of een gevoelige huid.
- Bosch WNA14420NL – 9/6 kgDe Bosch WNA14420NL - 9/6 kg biedt gebruiksgemak dankzij verschillende functies, waaronder anti-vibratie, beladingssensor en kinderbeveiliging. Echter heeft het een energieklasse E, wat kan leiden tot hogere energiekosten. Met 11 wasprogramma's en een ruime capaciteit is het geschikt voor grote ladingen was. Verschillende programma's en functies zorgen voor een optimale reiniging van je wasgoed.
- Beko HTV8716XMST SteamCure – 8/5 kgDe Beko HTV8716XMST SteamCure is een handige was-droogcombinatie met verschillende functies die het gebruiksgemak vergroten. De machine kan op afstand worden bediend via een app en heeft een resttijdindicator en startuitstel functie. Met een wascapaciteit van 8 kilogram en de mogelijkheid om 5 kilogram natte was direct te laten drogen, is deze machine geschikt voor zowel kleine als grotere wasbeurten. De Beko HTV8716XMST SteamCure is een praktische oplossing voor het snel en efficiënt wassen en drogen van wasgoed.
- Siemens WN44A120NL – 9/6 kgDe Siemens WN44A120NL is een handige was-droogcombinatie met verschillende functies voor gebruiksgemak. De machine heeft een anti-vibratie functie, beladingssensor en zelfreinigende wasmiddellade. Daarnaast heeft het een kinderbeveiliging en kledingbeschermende trommel. De energieklasse is E, maar biedt nog steeds goede prestaties op het gebied van energie-efficiëntie. Met 11 wasprogramma's en extra opties zoals varioSpeed en Extra snel 15', voldoet deze machine aan al je behoeften.