Hoe behandel je de meest voorkomende vlekken?
Hoe behandel je de meest voorkomende vlekken?
Iedereen maakt vlekken in zijn of haar kleren, daar komen we niet onderuit. Zelfs de koningin maakt wel eens vlekken. Het verschil is alleen dat zij waarschijnlijk iemand in dienst heeft die haar kleren in de wasmachine stopt en die misschien ook wel precies weet hoe je welke vlek moet behandelen. Vetvlekken, bloedvlekken, koffievlekken.. met onze vlekkenwijzer weet jij voortaan ook wat jij moet doen vóórdat je de bevlekte kleding in de wasmachine stopt!
Moddervlekken verwijderen
Welke moeder kan er niét over meepraten? Moddervlekken zijn misschien wel de vlekken aller vlekken! Dus hoe handig is het als je weet hoe je die moet behandelen? Zo ga je te werk: Eerst verwijder je met een borsteltje zoveel mogelijk aarde/modder. Daarna laat je het kledingstuk ongeveer 20-30 minuten weken in een lauwwarm sopje (wasmiddel/biotex). Daarna kan je het kledingstuk gewoon wassen volgens het wasvoorschrift.
Bloedvlekken aanpakken
Probeer een bloedvlek zo snel mogelijk te behandelen! Hoe sneller hoe beter het resultaat! Was het getroffen deel meteen met KOUD water, daarna ongeveer 10-15 minuten laten weken in water op kamertemperatuur. Wat ook erg goed helpt als de vlek hardnekkig is: Doe wat waterstofperoxide (verkrijgbaar bij de meeste drogisten) op de vlek en dep het op met een (badstof-)doek. Herhaal deze handeling totdat de vlek is verdwenen. Het duurt altijd even voor je resultaat ziet bij waterstofperoxide dus heb geduld! Heb je dat niet in huis, gebruik dan melk. Giet wat melk op de vlek en wrijf dit uit met een doek. Daarna wassen in de wasmachine volgens wasvoorschrift.
Een koffievlek behandelen
Koffievlekken dompel je het beste metéén onder in lauw water. Zat er melk in de koffie dan is het van belang om de koffievlek met koud water uit te spoelen. Koffievlekken geven zelden een probleem als je er gelijk bij bent. Pas op met stukken zeep of poederzeep! Deze kunnen de vlek permanent doen intrekken. Bij een ingedroogde koffievlek gebruik je het beste ossengalzeep op de plek voordat je het kledingstuk in de wasmachine stopt. Is de vlek niet weg te krijgen probeer dan een sopje van handwarm water waaraan je een snufje zout toevoegt. Daarna doe je wat eigeel en glycerine op de vlek en laat dit een half uur staan. Spoel dit tot slot eerst met koud en daarna met handwarm water uit.
Wijnvlek in je kleren
Behandel wijnvlekken meteen met warm water, dan is het probleem zo opgelost. Ben je te laat, bestrooi de vlek dan flink met wat keukenzout. Het zout zuigt de wijn op. Laat het zout een poosje op de vlek rusten en herhaal dit met schoon zout indien nodig. Was/spoel het daarna weg en dep de vlek met wasmiddel of glycerine. Spoel het daarna uit en was het kledingstuk normaal volgens het label.
Zweetvlekken / transpiratievlekken
De vergeling van kleding bij de oksels door transpiratie verdwijnt door de kleding een dagje in de zon te hangen. Wat ook helpt is glansspoelmiddel (voor vaatwasser). Laat dit intrekken waarna je het kledingstuk gewoon kunt wassen. Je kunt ook een mix maken van waterstofperoxide, bakingsoda en extra geconcentreerde afwasmiddel. Dit breng je aan op de vlek en laat het een uurtje intrekken. Daarna stop je het kledingstuk op 60 graden in de wasmachine. Gaat de vlek echt niet weg, dan is er bij witte kleding nog één laatste redmiddel: bleek.
Olie- en vetvlekken zoals mayonaise en boter
Olievlekken en vetvlekken moet je meteen behandelen met warm water. Als je de mogelijkheid hebt week het getroffen stuk stof dan in warm water met een sterk wasmiddel daarin. Een warm sopje van een neutraal afwasmiddel helpt ook. Was het kledingstuk dan uit en herhaal dit indien nodig.
Tomatensaus / ketchup
Oh ohh! Geknoeid met de pastasaus? Verwijder de resten saus dan voorzichtig met een mes of lepel. Dep daarna vloeibaar wasmiddel op de vlek. Volg daarna de wasinstructies op het label. Ketchup, tomatensaus of spaghettisaus-vlekken kan je na het wassen in de wasmachine ook gewoon buiten ophangen, het liefst in de zon, en de vlek verdwijnt vanzelf door het zonlicht!
Heb je zelf nog goede vlekwijder tips? Wij zijn benieuwd en vullen onze vlekkenwijzer graag aan!
- Haier HWD90-BP14636N – 9/6kgDe Haier HWD90-BP14636N is een handige en gebruiksvriendelijke wasmachine met verschillende handige functies. Hij heeft een beladingssensor, kinderbeveiliging en een beschermende trommel. Ook heeft hij een energieklasse E, maar met de Speed Up functie kun je energie besparen. Met 16 wasprogramma's en het Express 15 minuten programma is hij geschikt voor alle soorten kleding. Een handige wasmachine voor grote huishoudens.
- LG F4DV912A2E – 12/8 kgDe LG F4DV912A2E is een gemakkelijk te gebruiken was-droogcombinatie met automatische wasmiddeldosering en bediening via een app. De machine heeft energieklasse E en is geschikt voor grote ladingen wasgoed. Met handige functies zoals stoomfrisser en anti-allergieprogramma is dit een kwalitatieve keuze voor wie veel was wil wassen en drogen.
- Bosch WNG24430NL – 9/6 kgDe Bosch WNG24430NL was-droogcombinatie heeft handige functies voor gebruiksgemak en voldoende capaciteit voor grote ladingen wasgoed. Ondanks energieklasse E zijn er energiebesparende functies beschikbaar. Kortom, de Bosch WNG24430NL is een goede keuze voor wie een gebruiksvriendelijke en efficiënte was-droogcombinatie zoekt.
- LG GD3V308N0 – 8/6 kgDe LG GD3V308N0 - 8/6 kg is een was-droogcombinatie met handige functies zoals beladingssensor, app-bediening en startuitstel. Het heeft een energieklasse E, wat hogere energiekosten kan betekenen. Met een capaciteit van 8 kilogram wassen en 6 kilogram drogen, is het ideaal voor individuen en kleine gezinnen. Het non-stopprogramma en de AI DD-technologie zorgen voor efficiënt en zorgvuldig wassen en drogen. Het hygiëneprogramma is handig voor mensen met allergieën of een gevoelige huid.
- Bosch WNA14420NL – 9/6 kgDe Bosch WNA14420NL - 9/6 kg biedt gebruiksgemak dankzij verschillende functies, waaronder anti-vibratie, beladingssensor en kinderbeveiliging. Echter heeft het een energieklasse E, wat kan leiden tot hogere energiekosten. Met 11 wasprogramma's en een ruime capaciteit is het geschikt voor grote ladingen was. Verschillende programma's en functies zorgen voor een optimale reiniging van je wasgoed.
- Beko HTV8716XMST SteamCure – 8/5 kgDe Beko HTV8716XMST SteamCure is een handige was-droogcombinatie met verschillende functies die het gebruiksgemak vergroten. De machine kan op afstand worden bediend via een app en heeft een resttijdindicator en startuitstel functie. Met een wascapaciteit van 8 kilogram en de mogelijkheid om 5 kilogram natte was direct te laten drogen, is deze machine geschikt voor zowel kleine als grotere wasbeurten. De Beko HTV8716XMST SteamCure is een praktische oplossing voor het snel en efficiënt wassen en drogen van wasgoed.
- Siemens WN44A120NL – 9/6 kgDe Siemens WN44A120NL is een handige was-droogcombinatie met verschillende functies voor gebruiksgemak. De machine heeft een anti-vibratie functie, beladingssensor en zelfreinigende wasmiddellade. Daarnaast heeft het een kinderbeveiliging en kledingbeschermende trommel. De energieklasse is E, maar biedt nog steeds goede prestaties op het gebied van energie-efficiëntie. Met 11 wasprogramma's en extra opties zoals varioSpeed en Extra snel 15', voldoet deze machine aan al je behoeften.