Hoe deden ze vroeger de was?
Hoe deden ze vroeger de was?
Hoe heerlijk is het om met de wasmachine op de achtergrond te wachten totdat de was bijna schoon is? Tegenwoordig is de was bijna kinderspel, maar vroeger was dit wel anders.
Wassen was zo makkelijk nog niet
Vroeger was het niet ongebruikelijk om de was in de rivier te doen. Veel huizen hadden nog geen stromend water en door in de rivier te wassen, hoefde men niet met water te sjouwen. Echt hygiënisch was dit niet, want de rivier werd vaak ook als toilet gebruikt.
Maandag wasdag
Nadat huizen stromend water kregen, deden huisvrouwen de was thuis. Op zondagavond zetten ze de was in de week en maandag was het wasdag. De hele maandag waren de vrouwen aan het boenen, schrobben en spoelen. Eerst werd de vuile was in een ketel gekookt, vervolgens werden hardnekkige vlekken op het wasbord eruit geboend en tenslotte moest de was nog geslingerd worden. De vuile was werd schoon, maar de huisvrouwen hadden er schoon genoeg van. Niet alleen ging kleding minder lang mee door het intensieve wassen; ook begon de kleding na één wasbeurt vaak al ontzettend te prikken. In veel huishoudens werden namelijk zand, (groene) zeep en soda als wasmiddel gebruikt, iets wat we ons tegenwoordig bijna niet meer kunnen voorstellen.
Introductie wasmiddel
Voor veel huisvrouwen was het een verademing toen rond 1907 het eerste wasmiddel werd geïntroduceerd. Dit nieuwe middel maakte een einde aan het eindeloze wrijven, slingeren en boenen van de was. Het wasmiddel deed het meeste werk voor de huisvrouwen en de School voor Huisvrouwen in Amsterdam kreeg nog nooit zoveel verzoeken om te leren wassen.
De wasmiddelenindustrie draaide op volle toeren; de ene na de andere verbetering op het gebied van wasmiddel vond plaats en wasmiddelen werden steeds inventiever. Als blijkt dat het gebruik van fosfaten slecht is voor het milieu, wordt in 1986 een fosfaatvrij wasmiddel geïntroduceerd. Vlak erna maakt vloeibaar wasmiddel zijn entree; een formule die we vandaag nog steeds gebruiken. Het wordt ons inmiddels nog makkelijker gemaakt met de diverse technologieën die de verschillende merken bedenken. Denk aan Miele iDos, Miele TwinDos, Miele CapDosing, Miele SteamCare en de Siemens iDos.
- Haier HWD90-BP14636N – 9/6kgDe Haier HWD90-BP14636N is een handige en gebruiksvriendelijke wasmachine met verschillende handige functies. Hij heeft een beladingssensor, kinderbeveiliging en een beschermende trommel. Ook heeft hij een energieklasse E, maar met de Speed Up functie kun je energie besparen. Met 16 wasprogramma's en het Express 15 minuten programma is hij geschikt voor alle soorten kleding. Een handige wasmachine voor grote huishoudens.
- LG F4DV912A2E – 12/8 kgDe LG F4DV912A2E is een gemakkelijk te gebruiken was-droogcombinatie met automatische wasmiddeldosering en bediening via een app. De machine heeft energieklasse E en is geschikt voor grote ladingen wasgoed. Met handige functies zoals stoomfrisser en anti-allergieprogramma is dit een kwalitatieve keuze voor wie veel was wil wassen en drogen.
- Bosch WNG24430NL – 9/6 kgDe Bosch WNG24430NL was-droogcombinatie heeft handige functies voor gebruiksgemak en voldoende capaciteit voor grote ladingen wasgoed. Ondanks energieklasse E zijn er energiebesparende functies beschikbaar. Kortom, de Bosch WNG24430NL is een goede keuze voor wie een gebruiksvriendelijke en efficiënte was-droogcombinatie zoekt.
- LG GD3V308N0 – 8/6 kgDe LG GD3V308N0 - 8/6 kg is een was-droogcombinatie met handige functies zoals beladingssensor, app-bediening en startuitstel. Het heeft een energieklasse E, wat hogere energiekosten kan betekenen. Met een capaciteit van 8 kilogram wassen en 6 kilogram drogen, is het ideaal voor individuen en kleine gezinnen. Het non-stopprogramma en de AI DD-technologie zorgen voor efficiënt en zorgvuldig wassen en drogen. Het hygiëneprogramma is handig voor mensen met allergieën of een gevoelige huid.
- Bosch WNA14420NL – 9/6 kgDe Bosch WNA14420NL - 9/6 kg biedt gebruiksgemak dankzij verschillende functies, waaronder anti-vibratie, beladingssensor en kinderbeveiliging. Echter heeft het een energieklasse E, wat kan leiden tot hogere energiekosten. Met 11 wasprogramma's en een ruime capaciteit is het geschikt voor grote ladingen was. Verschillende programma's en functies zorgen voor een optimale reiniging van je wasgoed.
- Beko HTV8716XMST SteamCure – 8/5 kgDe Beko HTV8716XMST SteamCure is een handige was-droogcombinatie met verschillende functies die het gebruiksgemak vergroten. De machine kan op afstand worden bediend via een app en heeft een resttijdindicator en startuitstel functie. Met een wascapaciteit van 8 kilogram en de mogelijkheid om 5 kilogram natte was direct te laten drogen, is deze machine geschikt voor zowel kleine als grotere wasbeurten. De Beko HTV8716XMST SteamCure is een praktische oplossing voor het snel en efficiënt wassen en drogen van wasgoed.
- Siemens WN44A120NL – 9/6 kgDe Siemens WN44A120NL is een handige was-droogcombinatie met verschillende functies voor gebruiksgemak. De machine heeft een anti-vibratie functie, beladingssensor en zelfreinigende wasmiddellade. Daarnaast heeft het een kinderbeveiliging en kledingbeschermende trommel. De energieklasse is E, maar biedt nog steeds goede prestaties op het gebied van energie-efficiëntie. Met 11 wasprogramma's en extra opties zoals varioSpeed en Extra snel 15', voldoet deze machine aan al je behoeften.