Oeps: de wasmachine pompt het water niet weg!
Oeps: de wasmachine pompt het water niet weg!
Je wasmachine draait wel, maar het water wordt niet meer weggepompt. Dit heel vervelende probleem heb je misschien wel een keer gehad. Wat kun je doen wanneer het gebeurt? Is je wasmachine stuk en moet je een monteur bellen om hem te laten repareren of kun je het misschien zelf verhelpen? We zetten hier verschillende scenario’s op een rij, zodat jouw probleem zo snel mogelijk is opgelost!
Wasmachine-problemen: kies je situatie
- Wasmachine draait, maar pompt niet: verstopt filter
- Wasmachine draait, maar pompt niet: verstopte afvoer
- Wasmachine draait, maar pompt niet: kledingstuk blokkeert
- De wasmachine pompt nog steeds niet: pomp vervangen
- De wasmachine pompt én centrifugeert niet
- De wasmachine pompt maar het water loopt terug
Wasmachine draait, maar pompt niet: verstopt filter
Het scenario waarbij de wasmachine wel gewoon draait maar waarbij het water niet wegloopt komt waarschijnlijk het meest voor. Vaak wordt het veroorzaakt doordat er een kledingstuk in de afvoer zit, waardoor de wateruitstroom geblokkeerd wordt, of doordat het filter verstopt raakt.
We beginnen met dat laatste. Om te kijken of het filter echt verstopt is, moet je het controleren. Leg voordat je dit gaat doen een stapel handdoeken voor de wasmachine. Wanneer je het filter (dat meestal aan de rechter- of linker-onderzijde aan de voorkant zit) losdraait, zal er namelijk een hoop water uit stromen.
Liggen de handdoeken er? Haal dan de stekker uit het stopcontact en open het filter. Hoe je het filter uit de wasmachine haalt, verschilt per model, maar meestal kun je het filter losdraaien of moet je aan een hendel draaien. Haal eventuele voorwerpen en andere blokkades uit het filter, spoel het filter goed schoon en plaats het weer terug.
Hierna stop je de stekker weer in het stopcontact en kies je het wasprogramma ‘Afpompen’. Wanneer het probleem inderdaad in het filter zat, is het opgelost en zul je zien dat het water inderdaad wordt afgepompt.
Wasmachine draait, maar pompt niet: verstopte afvoer
Het zou ook kunnen dat de afvoerpijp verstopt is. Zit er in de buurt van de wasmachine-afvoer een wasbak? Controleer dan eerst of die wél goed doorspoelt. Is dat namelijk niet het geval, dan is er misschien sprake van een grotere verstopping en moet je misschien een loodgieter laten komen.
Weet je zeker dat het probleem alleen speelt bij de afvoer van je wasmachine, kijk dan of er geen vreemde knik zit in de afvoerslang, of dat er misschien per ongeluk iets op gezet of gevallen is. Is dat zo, zorg dan dat de afvoer niet meer belemmert wordt. Met wat geluk is je probleem nu opgelost.
Wasmachine draait, maar pompt niet: kledingstuk blokkeert
Het kan ook zijn dat het een kledingstuk is dat de boel blokkeert. Zeker wanneer het rubber om de deur (de manchet) versleten is, kan er nog weleens een sok onder de trommel terecht komen en op die manier de afvoer verstoppen.
Zie je de sok of het kledingstuk nog zitten? Trek de manchet voorzichtig een stukje opzij en probeer de trommel een stukje op te tillen en de boosdoener los te trekken. Kun je er zelf net niet bij, gebruik dan een haakje, bijvoorbeeld een stuk van een metalen hangertje.
Zie je het kledingstuk niet meer zitten, dan zul je bij de pomp moeten komen. Dat is geen gemakkelijke operatie. Voordat je dit doet, kun je het beste even googelen op jouw merk en model wasmachine + pomp verstopt. De kans is groot dat iemand wel een video heeft gemaakt waarin je precies kunt zien hoe je het bij jouw wasmachine aanpakt.
Wil je beginnen, haal dan eerst de stekker uit het stopcontact, draai het filter open en laat het water weglopen, zoalsook hierboven besproken. Haal dan het voorpaneel los. Maak de grote rubber slang die tussen de pomp en de kuip zit los (klemmen losdraaien). Haal via dit gat de sok of andere kledingstukken eruit en plaats de slang en het voorpaneel weer terug. Zoals gezegd: dit is geen makkelijke operatie. Bovendien loop je de kans dat je onderdelen van je wasmachine beschadigt. Voer deze operatie dus alleen uit als je goed weet wat je doet; in andere gevallen kun je beter een monteur laten komen.
Pomp stuk, wat nu?
Heb je alle bovenstaande stappen genomen maar pompt je wasmachine nog steeds niet af? Dan is waarschijnlijk de pomp stuk. De pomp vervangen is een klusje waarvoor je de wasmachine moet openmaken. Je kunt dit beter door een monteur laten doen; zo voorkom je dat je onderdelen van de wasmachine beschadigt.
De wasmachine pompt én centrifugeert niet
Als de wasmachine ook niet meer centrifugeert, kunnen er een aantal redenen zijn. Wanneer de pomp stuk is, kan je wasmachine ook niet centrifugeren. Maar hoor je nog wel de motor? Dan is het zaak om behalve de pomp ook de aandrijfriem te controleren. Is de riem kapot, dan kan de trommel niet meer draaien. Is de riem heel, controleer dan of de pulley (dat zier eruit als een groot wiel met 4, 5 of 6 spaken) vrij loopt. Loopt deze niet vrij, dan zul je de pomp moeten (laten) vervangen.
Het kan ook iets relatief simpels zijn. Heeft je wasmachine een deurschakelaar (dus dat de deur vergrendeld wordt voordat de was gaat draaien)? Controleer dan of deze zijn werk (nog) goed doet. Als de deurschakelaar kapot is, krijgt de wasmachine niet het sein dat hij aan de wascyclus kan beginnen.
Ook kan het zijn dat het wasgoed niet goed verdeeld is over de trommel. Leg de was er dan opnieuw in, maar nu ‘in balans’. Dat wil ook nog wel eens werken.
De wasmachine pompt maar het water loopt terug
Controleer als eerste of de afvoer verstopt zit. Zit er iets in de afvoerpijp? Haal dat eruit. Kijk ook naar de afvoerslang: zit daar misschien een rare knik in, of is er iets op gevallen?
Is dat allemaal niet het geval en heb je vaak last van dit probleem, kijk dan of de waterafvoer niet te hoog zit. De wasmachine kan het water maar een beperkt aantal centimeters omhoog afpompen. Zit de afvoer veel hoger dan de wasmachine? Probeer dan om de wasmachine wat hoger te zetten, bijvoorbeeld met een sokkel. Zo wordt de afstand tussen wasmachine en afvoer kleiner.
- Haier HWD90-BP14636N – 9/6kgDe Haier HWD90-BP14636N is een handige en gebruiksvriendelijke wasmachine met verschillende handige functies. Hij heeft een beladingssensor, kinderbeveiliging en een beschermende trommel. Ook heeft hij een energieklasse E, maar met de Speed Up functie kun je energie besparen. Met 16 wasprogramma's en het Express 15 minuten programma is hij geschikt voor alle soorten kleding. Een handige wasmachine voor grote huishoudens.
- LG F4DV912A2E – 12/8 kgDe LG F4DV912A2E is een gemakkelijk te gebruiken was-droogcombinatie met automatische wasmiddeldosering en bediening via een app. De machine heeft energieklasse E en is geschikt voor grote ladingen wasgoed. Met handige functies zoals stoomfrisser en anti-allergieprogramma is dit een kwalitatieve keuze voor wie veel was wil wassen en drogen.
- Bosch WNG24430NL – 9/6 kgDe Bosch WNG24430NL was-droogcombinatie heeft handige functies voor gebruiksgemak en voldoende capaciteit voor grote ladingen wasgoed. Ondanks energieklasse E zijn er energiebesparende functies beschikbaar. Kortom, de Bosch WNG24430NL is een goede keuze voor wie een gebruiksvriendelijke en efficiënte was-droogcombinatie zoekt.
- LG GD3V308N0 – 8/6 kgDe LG GD3V308N0 - 8/6 kg is een was-droogcombinatie met handige functies zoals beladingssensor, app-bediening en startuitstel. Het heeft een energieklasse E, wat hogere energiekosten kan betekenen. Met een capaciteit van 8 kilogram wassen en 6 kilogram drogen, is het ideaal voor individuen en kleine gezinnen. Het non-stopprogramma en de AI DD-technologie zorgen voor efficiënt en zorgvuldig wassen en drogen. Het hygiëneprogramma is handig voor mensen met allergieën of een gevoelige huid.
- Bosch WNA14420NL – 9/6 kgDe Bosch WNA14420NL - 9/6 kg biedt gebruiksgemak dankzij verschillende functies, waaronder anti-vibratie, beladingssensor en kinderbeveiliging. Echter heeft het een energieklasse E, wat kan leiden tot hogere energiekosten. Met 11 wasprogramma's en een ruime capaciteit is het geschikt voor grote ladingen was. Verschillende programma's en functies zorgen voor een optimale reiniging van je wasgoed.
- Beko HTV8716XMST SteamCure – 8/5 kgDe Beko HTV8716XMST SteamCure is een handige was-droogcombinatie met verschillende functies die het gebruiksgemak vergroten. De machine kan op afstand worden bediend via een app en heeft een resttijdindicator en startuitstel functie. Met een wascapaciteit van 8 kilogram en de mogelijkheid om 5 kilogram natte was direct te laten drogen, is deze machine geschikt voor zowel kleine als grotere wasbeurten. De Beko HTV8716XMST SteamCure is een praktische oplossing voor het snel en efficiënt wassen en drogen van wasgoed.
- Siemens WN44A120NL – 9/6 kgDe Siemens WN44A120NL is een handige was-droogcombinatie met verschillende functies voor gebruiksgemak. De machine heeft een anti-vibratie functie, beladingssensor en zelfreinigende wasmiddellade. Daarnaast heeft het een kinderbeveiliging en kledingbeschermende trommel. De energieklasse is E, maar biedt nog steeds goede prestaties op het gebied van energie-efficiëntie. Met 11 wasprogramma's en extra opties zoals varioSpeed en Extra snel 15', voldoet deze machine aan al je behoeften.