Wasmachine ontkalken: zo pak je het aan
Wasmachine ontkalken: zo pak je het aan
Je wilt natuurlijk dat je wasmachine zo lang mogelijk meegaat. Daarom moet je hem regelmatig schoonmaken en ontkalken. Maak je hem niet regelmatig schoon, dan gaat hij stinken. Wanneer je niet ontkalkt, kan zich kalkaanslag vormen op het verwarmingselement. Daardoor duurt het langer voordat het water warm is. Hoe meer kalkaanslag, hoe meer stroom je wasmachine zal gaan verbruiken. Zonde van het geld dus. Hoe je je wasmachine het makkelijkst ontkalkt en schoonmaakt lees je hier.
Dit zijn de beste ontkalk-middelen
- * Wasmachine-ontkalktabletten (60° graden of hoger)
- * Azijn (90° tot 95° graden)
- * Soda (90° tot 95° graden)
Zo ontkalk je je wasmachine
Er zijn verschillende manieren om je wasmachine te ontkalken – of beter gezegd, er zijn verschillende middelen waarmee dat kan. Zo kun je bijvoorbeeld speciale wasmachine-ontkalktabletten of ontkalk-vloeistof kopen. Kijk goed naar aanbiedingen van prijsvechters en supermarkten wanneer je goedkope antikalk-middelen wilt aanschaffen. Deze middelen gebruik je bij 60 graden of hoger. Gebruik ze niet té vaak, dat is ook weer niet goed. Ook hier speelt de hardheid van het water een rol: pas als dat 8 dH of meer is, moet je af en toe zo’n ontkalkingstablet gebruiken.
Ontkalken met azijn of soda
Heb je geen speciale wasmachine-ontkalker in huis? Het kan ook met schoonmaakmiddelen die je waarschijnlijk wel gewoon in het gootsteenkastje hebt staan. Zo kun je ontkalken met azijn. Dat doe je door een fles natuurazijn leeg te gieten in je waasmachine. Let op: er mag dan geen wasgoed in zitten! Draai vervolgens een wasprogramma van 90 of 95 graden.
Ontkalken met soda kan ook. Doe een half kopje in het wasmiddelenlaatje (in het vakje waar je normaal het wasmiddel in dit) en laat de wasmachine leeg draaien, ook op 90 of 95 graden.
Kalk in je wasmachine voorkomen
Heb je je wasmachine eenmaal grondig ontkalkt (of heb je net een nieuwe wasmachine gekocht) dan wil je hem natuurlijk zo lang mogelijk kalkvrij houden. Daarvoor is het belangrijk dat je weet hoe hard het water bij jou in de buurt is. Dat kun je navragen bij je waterleidingbedrijf of je kunt het online checken.
Wanneer je weet hoe hard het water is, kun je op de verpakking van je wasmiddel nazoeken welke dosering je moet gebruiken. Bij hard water moet je meestal meer wasmiddel gebruiken (overigens zitten in veel wasmiddelen al onthardingsmiddelen). Kies, als dat mogelijk is, voor een lage wastemperatuur. Was je vaak bij 60° of hoger, dan heb je eerder last van kalkaanslag.
Veel wasmachines hebben tegenwoordig een anti-kalkcoating op het verwarmingselement. Controleer of dat ook bij jouw wasmachine het geval is. Niet? Houd dit dan in het achterhoofd wanneer je toe bent aan een nieuwe wasmachine.
Wasmachine schoonmaken
Behalve regelmatig ontkalken is het ook slim om je wasmachine regelmatig schoon te maken. Zo voorkom je dat je last krijgt van vetluis – een zwarte vettige smurrie die bestaat uit resten wasmiddel, huidschilfers en haren. Je kunt aan twee dingen merken dat er vetluis in je machine zit: de wasmachine stinkt en je was komt grauw of met zwarte vlekjes uit de machine.
Begin met het zeepbakje. Dat kun je er meestal makkelijk uit halen – in de gebruiksaanwijzing van je wasmachine staat hoe. Maak het goed schoon onder de hete kraan of laat het meedraaien in de vaatwasmachine. Maak ook de ruimte waar het wasmiddelenbakje normaliter in zit goed schoon. Vaak zitten hier vettige resten van wasmiddel.
Trommel schoonmaken
De trommel van de wasmachine kun je schoonhouden door eens in de zoveel tijd een was op 90 graden te draaien. Bij deze temperatuur worden bacteriën gedood en zeepresten weggespoeld. Veel wasgoed kan niet op deze hoge temperatuur (ook wel kookwas genaamd) worden gewassen; kijk dus goed op het etiket. Handdoeken of poetsdoeken mogen wel vaak op 90 graden.
Wat je ook kunt doen, is 2 vaatwastabletten in het zeepvakje doen. Laat de wasmachine leeg draaien op 90°. Net zoals in de vaatwasmachine worden ook in de wasmachine vetresten verwijderd. Een prima middel tegen vetluis!
Vergeet het pluizenfilter niet!
Aan de voorkant van je wasmachine (meestal rechts- of linksonder) zit het pluizenfilter. Hier kunnen zich pluizen, haren en kleine voorwerpen (bijvoorbeeld muntjes) op. Als het verstopt raakt, kan de afvoer geblokkeerd raken. Zorg dus dat je het filter een paar keer per jaar schoonmaakt. In de handleiding van je wasmachine staat uitgelegd hoe dat moet. Tip: zet wel een bakje onder het filter (of een paar handdoeken), want er kan behoorlijk wat water uit lopen wanneer je het opendraait!
- Haier HWD90-BP14636N – 9/6kgDe Haier HWD90-BP14636N is een handige en gebruiksvriendelijke wasmachine met verschillende handige functies. Hij heeft een beladingssensor, kinderbeveiliging en een beschermende trommel. Ook heeft hij een energieklasse E, maar met de Speed Up functie kun je energie besparen. Met 16 wasprogramma's en het Express 15 minuten programma is hij geschikt voor alle soorten kleding. Een handige wasmachine voor grote huishoudens.
- LG F4DV912A2E – 12/8 kgDe LG F4DV912A2E is een gemakkelijk te gebruiken was-droogcombinatie met automatische wasmiddeldosering en bediening via een app. De machine heeft energieklasse E en is geschikt voor grote ladingen wasgoed. Met handige functies zoals stoomfrisser en anti-allergieprogramma is dit een kwalitatieve keuze voor wie veel was wil wassen en drogen.
- Bosch WNG24430NL – 9/6 kgDe Bosch WNG24430NL was-droogcombinatie heeft handige functies voor gebruiksgemak en voldoende capaciteit voor grote ladingen wasgoed. Ondanks energieklasse E zijn er energiebesparende functies beschikbaar. Kortom, de Bosch WNG24430NL is een goede keuze voor wie een gebruiksvriendelijke en efficiënte was-droogcombinatie zoekt.
- LG GD3V308N0 – 8/6 kgDe LG GD3V308N0 - 8/6 kg is een was-droogcombinatie met handige functies zoals beladingssensor, app-bediening en startuitstel. Het heeft een energieklasse E, wat hogere energiekosten kan betekenen. Met een capaciteit van 8 kilogram wassen en 6 kilogram drogen, is het ideaal voor individuen en kleine gezinnen. Het non-stopprogramma en de AI DD-technologie zorgen voor efficiënt en zorgvuldig wassen en drogen. Het hygiëneprogramma is handig voor mensen met allergieën of een gevoelige huid.
- Bosch WNA14420NL – 9/6 kgDe Bosch WNA14420NL - 9/6 kg biedt gebruiksgemak dankzij verschillende functies, waaronder anti-vibratie, beladingssensor en kinderbeveiliging. Echter heeft het een energieklasse E, wat kan leiden tot hogere energiekosten. Met 11 wasprogramma's en een ruime capaciteit is het geschikt voor grote ladingen was. Verschillende programma's en functies zorgen voor een optimale reiniging van je wasgoed.
- Beko HTV8716XMST SteamCure – 8/5 kgDe Beko HTV8716XMST SteamCure is een handige was-droogcombinatie met verschillende functies die het gebruiksgemak vergroten. De machine kan op afstand worden bediend via een app en heeft een resttijdindicator en startuitstel functie. Met een wascapaciteit van 8 kilogram en de mogelijkheid om 5 kilogram natte was direct te laten drogen, is deze machine geschikt voor zowel kleine als grotere wasbeurten. De Beko HTV8716XMST SteamCure is een praktische oplossing voor het snel en efficiënt wassen en drogen van wasgoed.
- Siemens WN44A120NL – 9/6 kgDe Siemens WN44A120NL is een handige was-droogcombinatie met verschillende functies voor gebruiksgemak. De machine heeft een anti-vibratie functie, beladingssensor en zelfreinigende wasmiddellade. Daarnaast heeft het een kinderbeveiliging en kledingbeschermende trommel. De energieklasse is E, maar biedt nog steeds goede prestaties op het gebied van energie-efficiëntie. Met 11 wasprogramma's en extra opties zoals varioSpeed en Extra snel 15', voldoet deze machine aan al je behoeften.