Zuinig wassen: bespaar energie en geld met deze tips
Zuinig wassen: bespaar energie en geld met deze tips
Water, wasmiddel, stroom: wassen kost geld – en vooral als je een gezin hebt met kinderen, dan kan het een aardige kostenpost zijn. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om zuiniger te wassen. Je kunt bijvoorbeeld een wasmachine kiezen met een A+++ energielabel, of zorgen dat je alleen maar met een volle trommel wast. Met deze tips bespaar je energie en geld!
Besparen: checklist
- Kies een zuinige wasmachine (A+++ is het best)
- Gebruik het eco-programma
- Heb je nachtstroom? Was dan ’s nachts
- Centrifugeer de was op de hoogste stand en hang hem dan uit (scheelt drogerkosten)
- Koop wasmiddel dat in de aanbieding is
- Gebruik de juiste dosering
- Kies als dat kan een lagere temperatuur
- Was met een volle trommel
- Week hardnekkige vlekken voor
Zuinig wassen: de beste wasmachine
Laten we beginnen bij het begin. Wil je zuinig wassen, dan moet je een zo zuinig mogelijke wasmachine kopen. Hoe zuinig jouw wasmachine is, zie je op het energielabel. Het zuinigst zijn A+++-wasmachines, gevolgd door A++ en A+. Hoewel A (dus zonder +-jes) en B wel zuinig lijken, zijn ze dat niet. De A+++-klasse is echt het zuinigst. Deze wasmachines gebruiken relatief weinig energie en minder water.
Maar ook binnen dit triple A (A+++)-label vind je onderling nog verschillen. Tegenwoordig zie je steeds vaker A+++-20, A+++-40, A+++-50 enzovoorts. Wanneer een wasmachine bijvoorbeeld het energielabel A+++-20 heeft, betekent dit dat de wasmachine 20% energie-efficiënter isdan een wasmachine met het label A+++.
Wasmachines met een zo groen mogelijk energielabel zijn in aanschaf wel wat duurder dan minder zuinige wasmachines. Daar staat tegenover dat je natuurlijk wel jaar op jaar bespaart op je energiekosten. Slim is om meerdere wasmachines met elkaar te vergelijken. Vaak wordt het jaarlijks energiegebruik bij gemiddeld gebruik weergegeven. Zo kun je snel bepalen of het in jouw geval de moeite loont om voor een duurdere maar zuinige machine te gaan, of dat je – bijvoorbeeld omdat je maar heel weinig wast – genoegen kunt nemen met een goedkope machine die wat meer energie verbruikt.
Eco-wasprogramma: de voordelen
De afgelopen jaren vind je op wasmachines steeds vaker standaard een of meerdere eco-wasprogramma’s (alleen op heel oude wasmachines ontbreken deze). Dit zijn wasprogramma’s die op een lagere temperatuur wassen, waardoor je dus energie bespaart. In sommige gevallen gebruikt zo’n programma ook minder water.
Hoe krijgt een eco-wasprogramma je was dan toch schoon? Simpel: de wasbeurt duurt langer, zodat het wasgoed langer kan weken. Ondanks dat de wascyclus langer duurt, is een eco-programma toch voordeliger dan een gewoon programma – helemaal als je nog stroom afneemt tegen dubbel tarief en het eco-programma ’s nachts laat draaien.
Nachtstroom: bespaar terwijl je slaapt
Veel mensen hebben een dubbele meter met dagstroom en nachtstroom. Energie die je ’s nachts, in het weekend of op feestdagen gebruikt, is daarbij iets goedkoper dan stroom die je gewoon overdag gebruikt. De nacht is dus ideaal voor het draaien van was! Daarvoor hoef je gelukkig ook je bed niet meer uit: de meeste moderne wasmachines hebben een timer waarmee je uitgesteld kunt wassen. Stel de timer in voor je naar bed gaat; wanneer je wakker wordt is de was – voordelig – gedaan.
Droger: ja of nee?
Veel mensen hebben behalve een wasmachine ook een droger. Handig, maar een droger verbruikt wel (veel) energie. Zonde dus om hem te gebruiken wanneer dat niet echt nodig is! Je hebt vast wel ergens in huis de ruimte om een droogrek neer te zetten of op te hangen. Centrifugeer je was op de hoogst mogelijke stand en hang het daarna gewoon te drogen. Doordat je de was al gecentrifugeerd hebt, wordt de droogtijd korter.
Zo koop je goedkoop wasmiddel
Of je nu altijd hetzelfde merk wasmiddel koopt of steeds iets anders: door goed op de aanbiedingen te letten, kun je flink geld besparen. Supermarkten en voordeelwinkels hebben bijna elke week wel acties met wasmiddel. Krijg je geen folders in de bus? Er zijn ook apps voor je smartphone (zoals Reclamefolder en Spotta) waarmee je makkelijk in de gaten houdt waar wasmiddel in de aanbieding is.Wordt je favoriete wasmiddel goedkoop aangeboden? Sla dan groot in: wasmiddel is eindeloos lang houdbaar!
Bespaar met de juiste dosering
Gooi jij altijd een flinke scheut wasmiddel in het wasmiddellaatje? Grote kans dat je dan meer wasmiddel gebruikt dan nodig. Kijk dus goed naar het doseeradvies op de fles (of pak) wasmiddel en gebruik een doseerbolletje. Sommige moderne wasmachines hebben een auto-doseersysteem. Je vult dan één keer het wasmiddelreservoir, waarna de wasmachine zelf automatisch de juiste dosering gebruikt.
Was bij een lagere temperatuur
Het lijkt een open deur, maar: hoe kouder je wast, des te minder stroom je verbruikt. Ben je gewend om je kleding altijd op 40 graden te wassen? Op 30 graden wordt het vaak net zo schoon. Bovendien blijven felle kleuren langer mooi bij lagere temperaturen. Je kunt eventueel een speciaal wasmiddel voor lagere temperaturen gebruiken.
Kleine wasjes? Liever niet!
Was je vaak kleine wasjes? Zonde: je kunt beter een paar keer per week wassen met een volle trommel dan elke dag maar een klein beetje! Je kunt je wasgoed het best sorteren (witte was, kleurwas, zwarte was, kookwas, fijnwas). Heb je na een aantal dagen veel van een bepaalde was, dan kun je een was draaien met een volle trommel. Mocht je echt niet genoeg wasgoed verzameld krijgen voor een volle trommel, kijk dan of je wasmachine een speciaal programma heeft voor kleine wasjes of een extra zuinig programma. Je vindt deze informatie in de handleiding van je wasmachine.
Vieze vlekken? Voorweken!
Soms is wasgoed zo vies dat het met een normaal wasprogramma niet schoon wordt. Maar heter wassen is niet alleen minder energiezuinig, sommige kleding mág je niet eens wassen op meer dan 40 graden. Je kunt kleding (of ander wasgoed) met veel hardnekkige vlekken dan ook het beste voorweken. Gebruik ossengalzeep of een speciale vlekverwijderaar met actieve zuurstof. Je kunt daarna de geweekte was op een normale temperatuur wassen.
- Haier HWD90-BP14636N – 9/6kgDe Haier HWD90-BP14636N is een handige en gebruiksvriendelijke wasmachine met verschillende handige functies. Hij heeft een beladingssensor, kinderbeveiliging en een beschermende trommel. Ook heeft hij een energieklasse E, maar met de Speed Up functie kun je energie besparen. Met 16 wasprogramma's en het Express 15 minuten programma is hij geschikt voor alle soorten kleding. Een handige wasmachine voor grote huishoudens.
- LG F4DV912A2E – 12/8 kgDe LG F4DV912A2E is een gemakkelijk te gebruiken was-droogcombinatie met automatische wasmiddeldosering en bediening via een app. De machine heeft energieklasse E en is geschikt voor grote ladingen wasgoed. Met handige functies zoals stoomfrisser en anti-allergieprogramma is dit een kwalitatieve keuze voor wie veel was wil wassen en drogen.
- Bosch WNG24430NL – 9/6 kgDe Bosch WNG24430NL was-droogcombinatie heeft handige functies voor gebruiksgemak en voldoende capaciteit voor grote ladingen wasgoed. Ondanks energieklasse E zijn er energiebesparende functies beschikbaar. Kortom, de Bosch WNG24430NL is een goede keuze voor wie een gebruiksvriendelijke en efficiënte was-droogcombinatie zoekt.
- LG GD3V308N0 – 8/6 kgDe LG GD3V308N0 - 8/6 kg is een was-droogcombinatie met handige functies zoals beladingssensor, app-bediening en startuitstel. Het heeft een energieklasse E, wat hogere energiekosten kan betekenen. Met een capaciteit van 8 kilogram wassen en 6 kilogram drogen, is het ideaal voor individuen en kleine gezinnen. Het non-stopprogramma en de AI DD-technologie zorgen voor efficiënt en zorgvuldig wassen en drogen. Het hygiëneprogramma is handig voor mensen met allergieën of een gevoelige huid.
- Bosch WNA14420NL – 9/6 kgDe Bosch WNA14420NL - 9/6 kg biedt gebruiksgemak dankzij verschillende functies, waaronder anti-vibratie, beladingssensor en kinderbeveiliging. Echter heeft het een energieklasse E, wat kan leiden tot hogere energiekosten. Met 11 wasprogramma's en een ruime capaciteit is het geschikt voor grote ladingen was. Verschillende programma's en functies zorgen voor een optimale reiniging van je wasgoed.
- Beko HTV8716XMST SteamCure – 8/5 kgDe Beko HTV8716XMST SteamCure is een handige was-droogcombinatie met verschillende functies die het gebruiksgemak vergroten. De machine kan op afstand worden bediend via een app en heeft een resttijdindicator en startuitstel functie. Met een wascapaciteit van 8 kilogram en de mogelijkheid om 5 kilogram natte was direct te laten drogen, is deze machine geschikt voor zowel kleine als grotere wasbeurten. De Beko HTV8716XMST SteamCure is een praktische oplossing voor het snel en efficiënt wassen en drogen van wasgoed.
- Siemens WN44A120NL – 9/6 kgDe Siemens WN44A120NL is een handige was-droogcombinatie met verschillende functies voor gebruiksgemak. De machine heeft een anti-vibratie functie, beladingssensor en zelfreinigende wasmiddellade. Daarnaast heeft het een kinderbeveiliging en kledingbeschermende trommel. De energieklasse is E, maar biedt nog steeds goede prestaties op het gebied van energie-efficiëntie. Met 11 wasprogramma's en extra opties zoals varioSpeed en Extra snel 15', voldoet deze machine aan al je behoeften.