DIY Wasmachineverhogingsprojecten: Aangepaste oplossingen voor je wasruimte
Wil je ruimte in je wasruimte benutten? Overweeg dan een DIY wasmachineverhogingsproject! Met dit soort projecten kan men zijn oplossing aanpassen aan de eisen en doelstellingen van een bepaalde wasruimte. In dit artikel behandelen we het plannen en beoordelen van behoeften en doelen, het selecteren van materialen en gereedschappen, stapsgewijze projectinstructies, schilderen en decoreren, installeren en veilig bevestigen, en aanvullende tips en trucs van deze projecten.
Van eenvoudige houten stootborden tot aangepaste metalen frames, het bouwen van een doordacht en robuust wasmachinestootbord kan een verkwikkende en praktische ervaring zijn. We geven gedetailleerde aanwijzingen over de maatregelen die nodig zijn voor stabiliteit en veiligheid, de voordelen van schilderen en decoreren, en de aanbevolen methode om de wasmachine vast te zetten.
Aan het eind van dit artikel heb je alle informatie die je nodig hebt om de grondbeginselen van wasmachineverhogingen te begrijpen en aan de slag te gaan met een succesvol doe-het-zelf project!
Beste wasmachines
Highlights
Het plannen van je doe-het-zelf wasmachineverhogingsproject
Een wasmachineverhoger biedt extra verticale opslag in een wasruimte zonder extra vloeroppervlak in te nemen, en kan gebruikt worden om kleinere ladingen onafhankelijk van de hoofdlading schoon te maken.
Wanneer je begint aan een doe-het-zelf-project voor een wasmachineverhoger, is het essentieel om je behoeften en doelstellingen te evalueren voordat je aan het project begint. Zo kun je de ideale grootte en het ontwerp van de verhoger bepalen, waarin je wasmachine past en die voldoet aan je opslagvereisten.
Het beoordelen van je behoeften en doelen
Het beoordelen van de behoeften en doelen is essentieel om het optimale ontwerp en de optimale materialen voor het stootbord te bepalen, en zo te garanderen dat het precies voldoet aan de behoeften van de gebruiker.
Het gebruik van een wasmachineverhoger kan een aantal voordelen bieden, zoals het bieden van extra opslagruimte, het vergemakkelijken van het in- en uitladen van wasgoed, en ervoor zorgen dat apparaten omhoog en droog blijven in geval van een overloop.
Bij het beoordelen van de eisen en doelstellingen van een wasmachineverhoger is het belangrijk om rekening te houden met de benodigde hoogteverhoging, de vereiste gewichtscapaciteit, de beschikbare ruimte in de wasruimte, en de gewenste opbergmogelijkheden.
Om de noodzakelijke eisen en doelstellingen te beoordelen, is het essentieel om de hoogte van de wasmachine en droger te meten, de gewenste hoogteverhoging vast te stellen, de benodigde gewichtscapaciteit te beoordelen, de beschikbare ruimte in de wasruimte te analyseren, en de gewenste opbergmogelijkheden te bepalen.
Het meten en ontwerpen van je verhoger
Voor het bouwen van een doe-het-zelf wasmachineverhoger is het essentieel om de afmetingen op te meten van zowel de wasmachine als de ruimte waarin de verhoger komt te staan. Om de grootte van het voetstuk te bepalen moet men rekening houden met de afmetingen van de wasmachine en de beschikbare ruimte, en vervolgens moeten de stukken hout worden gezaagd volgens de berekende hoogte en breedte.
Bij de constructie van een robuuste en veilige structuur voor een doe-het-zelf wasmachineverhoger moet rekening worden gehouden met het gewicht van de machine en de gebruikte materialen, en het gebruik van sterke verbindingen en steunen zal garanderen dat de verhoger het gewicht van de machine voldoende kan dragen.
Materialen en gereedschap kiezen
Materiaalopties voor je verhoger
Het kiezen van het juiste materiaal voor een doe-het-zelf wasmachineverhoger project is van het grootste belang, want het moet het gewicht van de wasmachine kunnen dragen en voldoende bescherming bieden tegen mogelijke ongelukken. Geschikte materialen voor het bouwen van een doe-het-zelf wasmachine stootbord zijn 2,5×10, 2,5×13, 5×8, 5×10, 86-cm melamine, 96,5-cm kraalplaat, 86-cm multiplex, basislijst, bakstenen en massief hout.
Bij het kiezen van het materiaal voor een doe-het-zelf wasmachinestijgproject is het belangrijk rekening te houden met het gewicht en de grootte van de wasmachine, de gewenste hoogte van het stootbord, de mate van duurzaamheid en sterkte die nodig is, en de algehele esthetiek van de wasruimte. De materiaalkeuze hangt af van deze factoren en de specifieke eisen van het project.
Kleur is ook een belangrijke overweging bij het kiezen van het juiste materiaal voor een doe-het-zelf wasmachineverhogingsproject.
Onmisbaar gereedschap voor zelfbouwprojecten
Om een zelfbouwproject voor wasmachineverhogingen uit te voeren, moet je een cirkelzaag, accuboormachine, verzinkboor, raamwerkvierkant, waterpas, veiligheidsbril, 5×10 en 10×20 grenen planken, multiplex van verfkwaliteit, gatschroeven, houtschroeven, bradspijkers, houtlijm, grondverf, verf en antitril vloerkussens aanschaffen.
Een cirkelzaag wordt gebruikt om de houten planken nauwkeurig op maat te zagen voor het doe-het-zelf wasmachinestijgproject. Met een accuboormachine worden de gaten geboord en de schroeven vastgezet. Een verzinkboor wordt gebruikt om gaten te boren voor de schroeven en een uitsparing te maken voor de schroefkop. Met een raamwerkvierkant worden de planken haaks en loodrecht op elkaar uitgelijnd. Een waterpas wordt gebruikt om te garanderen dat het stootbord vlak en in evenwicht is. Het gebruik van een veiligheidsbril is essentieel om de ogen te beschermen tegen eventueel zaagsel of puin dat kan ontstaan tijdens het doe-het-zelf wasmachinestijgproject.
De 5×10 en 10×20 grenen planken worden gebruikt om het frame van het stootbord voor het doe-het-zelf wasmachine project in elkaar te zetten. De bovenste laag van het stootbord wordt gemaakt van geverfd multiplex. Schroeven met zakgaten worden gebruikt om de houten planken onder een hoek vast te zetten. Houtschroeven worden gebruikt om de houten planken stevig aan elkaar te bevestigen. Brad nagels worden gebruikt om het multiplex aan het frame van het stootbord te bevestigen. Houtlijm dient om de verbindingen tussen de onderdelen te versterken en het stootbord extra stabiliteit te geven.
Het doel van een grondlaag is om het oppervlak van het stootbord voor te bereiden op het aanbrengen van verf. Verf dient om kleur te geven en het oppervlak van het stootbord te beschermen. Het gebruik van anti-vibratie vloerkussens is bedoeld om het geluid en de trillingen van de wasmachine te verminderen.
Stap-voor-stap DIY Wasmachineverhoger Projecten
De twee varianten van verhogers die gemaakt kunnen worden zijn een eenvoudig houten verhoger met opbergmogelijkheden, of een aangepast verhoger met metalen frame. Voor het maken van een zelfbouw wasmachinestijger moeten de lengte en breedte van de wasmachine en droger opgemeten worden, de frames gesneden en in elkaar gezet worden, de poten gesneden, de poten gemaakt, de onderste plank bevestigd en het bovenste frame toegevoegd. Het is belangrijk dat het stootbord voldoende stevig is, vooral voor voorladers, want die zijn gevoelig voor beweging als ze niet geplaatst worden.
Bij het plannen van een doe-het-zelf wasmachinestijgproject moet iemand zijn behoeften en doelen beoordelen, het stootbord opmeten en ontwerpen, de benodigde materialen en gereedschappen kiezen, en nadenken over de afwerking en installatie. Afhankelijk van het gekozen type verhoger zullen de materialen en gereedschappen variëren. Daarnaast is het belangrijk om een duidelijk begrip te hebben van de stappen die nodig zijn voor de bouw, en de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen bij het bouwen en installeren van het stootbord.
Basis houten stootbord met opbergruimte
Het bouwen van een basis houten stootbord met opbergruimte kan vele voordelen bieden, zoals het op een handigere hoogte brengen van je wasmachine, het bieden van extra opbergruimte, en het beschermen van je vloeren tegen mogelijke waterschade. De benodigde materialen voor dit project zijn houten planken, houtlijm, schroeven, en verf of beits (optioneel). Het benodigde gereedschap is een zaag, boormachine, meetlint en schuurpapier.
Voor het maken van een houten basisbordes met opbergruimte moeten de houten stukken gemeten en gezaagd worden, de zijkanten met houtlijm en schroeven aan de bovenkant in elkaar gezet worden, en, indien gewenst, geschilderd of gebeitst worden. Om het stootbord aan te passen kun je extra planken of vakken toevoegen, of het schilderen of beitsen zodat het past bij de inrichting van de wasruimte.
Voor de afwerking moet het stootbord worden geschuurd en een laag verf of beits worden aangebracht, gevolgd door een blanke lak voor extra bescherming.
Aangepaste metalen frameverhoger
Op maat gemaakte metalen frameverhogers staan bekend om hun duurzaamheid, lange levensduur, en capaciteit om aanzienlijke belastingen te dragen. Bovendien kan overleg met een professionele metaalbewerker of ingenieur garanderen dat het stootbord structureel gezond en veilig is voor gebruik.
De fundamentele procedures voor de constructie van een op maat gemaakt metalen stootbord omvatten het meten en snijden van het metalen frame, het aan elkaar lassen van de onderdelen, en het inbouwen van eventueel benodigde ondersteunende structuren of poten.
Om er zeker van te zijn dat het stootbord structureel gezond is en veilig kan worden gebruikt, moet men zich houden aan de richtlijnen of aanbevelingen van de professionele metaalbewerker of ingenieur, en gewichtstesten en inspecties uitvoeren om te garanderen dat het stootbord het gewicht van de wasmachine en alle andere voorwerpen die erop worden geplaatst kan dragen.
Afwerking en installatie
De eerste stap bij het voltooien van een doe-het-zelf wasmachinestootbord is het aanbrengen van verf en versieringen. Als het stootbord eenmaal geschilderd is, is het essentieel om ervoor te zorgen dat de verf volledig gedroogd is voordat je verder gaat.
Het verdient aanbeveling om antitrilkussens op het stootbord aan te brengen voordat de wasmachine wordt geplaatst. De wasmachine moet bovenop het voltooide stootbord worden geplaatst. Geadviseerd wordt om de wasmachine op het stootbord te bevestigen volgens de instructies van de fabrikant.
Het schilderen en decoreren van je stootbord
Het schilderen en decoreren van je stootbord kan een unieke en aantrekkelijke toets geven aan je wasruimte en de visuele aantrekkingskracht vergroten. Het is aan te raden om voor het schilderen een grondlaag aan te brengen, zodat de verf goed hecht. Daarna kun je het stootbord met een kwast of spuitbus beschilderen met de gewenste kleur en het gewenste ontwerp. Voor een creatief tintje kun je sjablonen of schilderstape gebruiken om patronen te maken, of een spons of lap om een gestructureerd uiterlijk te creëren.
Verfbare kit kan worden gebruikt om decoratieve lijnen of vormen op je stootbord te maken, terwijl houtvuller kan worden gebruikt om verhoogde ontwerpen of patronen te maken. Eenmaal droog kunnen deze elementen worden overgeschilderd voor een unieke esthetiek. Het schilderen of beitsen van het stootbord vóór de installatie kan het proces vergemakkelijken en garanderen dat alle oppervlakken voldoende bedekt zijn. Bovendien kan de verf of beits dan volledig drogen voordat de wasmachine erop wordt geplaatst.
Het installeren en vastzetten van je wasmachine
Het installeren en vastzetten van een wasmachineverhoger is essentieel om mogelijke rugklachten te voorkomen en het in- en uitladen van wasgoed te vergemakkelijken. Verder is het van cruciaal belang dat het stootbord stevig wordt vastgezet om te voorkomen dat het omvalt.
De installatie van een wasmachineverhoger vereist het snijden en monteren van de frames, het construeren en bevestigen van de poten, en het vastzetten van de onderste plank. Het is raadzaam de hulp van een ander in te roepen bij het op zijn plaats schuiven van het stootbord.
De installatie van L-beugels en schroeven aan de muur en het stootbord wordt aanbevolen om de stabiliteit van het wasmachinestootbord te garanderen. Het is essentieel dat de beugels stevig aan zowel de muur als het stootbord worden bevestigd om kantelen te voorkomen.
Veelgestelde vragen
Het verhogen van een wasmachine kan eenvoudig en goedkoop door de aanschaf en installatie van een wasverhoger of sokkel. Beide opties verhogen wasmachines en drogers 12 tot 16 centimeter, waardoor er makkelijker toegang en opbergruimte onder het plateau ontstaat.
Hoewel sokkels gemaakt zijn voor wasmachines en drogers met voorlader, kunnen ze ook gebruikt worden voor side-by-side wasmachines van elk type.
Een verhoger voor wasmachine is een platform dat wasmachines met voorlader omhoog brengt en de toegang vergemakkelijkt. Het kan ook extra opslagruimte bieden voor wasbenodigdheden, helpen om het bukken en bukken bij het in- en uitladen te verminderen en het toegankelijker maken voor ouderen en zwangere mensen.
Dit platform kan een grote hulp zijn voor mensen die moeite hebben met bukken om bij de wasmachine te komen. Het kan ook extra opslagruimte bieden voor wasbenodigdheden, waardoor het gemakkelijker wordt ze georganiseerd te houden.
Het eenvoudige antwoord op de vraag of wasmachines verhoogd moeten worden is ja. Dat komt omdat de machine waterpas moet staan om goed en veilig te kunnen functioneren.
Bovendien kan een ongelijke machine tijdens het gebruik voor luide, onaangename geluiden zorgen. Om deze redenen is het verhogen van een wasmachine essentieel.
Nee, niet alle wasmachineonderstellen zijn universeel. Veel modellen en maten van sokkels verschillen van merk tot merk, waardoor het belangrijk is om te onderzoeken of je wasmachine en droger compatibel zijn met de gewenste sokkel voordat je tot aanschaf overgaat.
Het is ook belangrijk om rekening te houden met de gewichtslimiet en de eigenschappen van de sokkel.
- Haier HWD90-BP14636N – 9/6kgDe Haier HWD90-BP14636N is een handige en gebruiksvriendelijke wasmachine met verschillende handige functies. Hij heeft een beladingssensor, kinderbeveiliging en een beschermende trommel. Ook heeft hij een energieklasse E, maar met de Speed Up functie kun je energie besparen. Met 16 wasprogramma's en het Express 15 minuten programma is hij geschikt voor alle soorten kleding. Een handige wasmachine voor grote huishoudens.
- LG F4DV912A2E – 12/8 kgDe LG F4DV912A2E is een gemakkelijk te gebruiken was-droogcombinatie met automatische wasmiddeldosering en bediening via een app. De machine heeft energieklasse E en is geschikt voor grote ladingen wasgoed. Met handige functies zoals stoomfrisser en anti-allergieprogramma is dit een kwalitatieve keuze voor wie veel was wil wassen en drogen.
- Bosch WNG24430NL – 9/6 kgDe Bosch WNG24430NL was-droogcombinatie heeft handige functies voor gebruiksgemak en voldoende capaciteit voor grote ladingen wasgoed. Ondanks energieklasse E zijn er energiebesparende functies beschikbaar. Kortom, de Bosch WNG24430NL is een goede keuze voor wie een gebruiksvriendelijke en efficiënte was-droogcombinatie zoekt.
- LG GD3V308N0 – 8/6 kgDe LG GD3V308N0 - 8/6 kg is een was-droogcombinatie met handige functies zoals beladingssensor, app-bediening en startuitstel. Het heeft een energieklasse E, wat hogere energiekosten kan betekenen. Met een capaciteit van 8 kilogram wassen en 6 kilogram drogen, is het ideaal voor individuen en kleine gezinnen. Het non-stopprogramma en de AI DD-technologie zorgen voor efficiënt en zorgvuldig wassen en drogen. Het hygiëneprogramma is handig voor mensen met allergieën of een gevoelige huid.
- Bosch WNA14420NL – 9/6 kgDe Bosch WNA14420NL - 9/6 kg biedt gebruiksgemak dankzij verschillende functies, waaronder anti-vibratie, beladingssensor en kinderbeveiliging. Echter heeft het een energieklasse E, wat kan leiden tot hogere energiekosten. Met 11 wasprogramma's en een ruime capaciteit is het geschikt voor grote ladingen was. Verschillende programma's en functies zorgen voor een optimale reiniging van je wasgoed.
- Beko HTV8716XMST SteamCure – 8/5 kgDe Beko HTV8716XMST SteamCure is een handige was-droogcombinatie met verschillende functies die het gebruiksgemak vergroten. De machine kan op afstand worden bediend via een app en heeft een resttijdindicator en startuitstel functie. Met een wascapaciteit van 8 kilogram en de mogelijkheid om 5 kilogram natte was direct te laten drogen, is deze machine geschikt voor zowel kleine als grotere wasbeurten. De Beko HTV8716XMST SteamCure is een praktische oplossing voor het snel en efficiënt wassen en drogen van wasgoed.
- Siemens WN44A120NL – 9/6 kgDe Siemens WN44A120NL is een handige was-droogcombinatie met verschillende functies voor gebruiksgemak. De machine heeft een anti-vibratie functie, beladingssensor en zelfreinigende wasmiddellade. Daarnaast heeft het een kinderbeveiliging en kledingbeschermende trommel. De energieklasse is E, maar biedt nog steeds goede prestaties op het gebied van energie-efficiëntie. Met 11 wasprogramma's en extra opties zoals varioSpeed en Extra snel 15', voldoet deze machine aan al je behoeften.