Hoe verminder je het energieverbruik van je wasmachine: Praktische tips en trucs
Met de stijgende energiekosten wordt het steeds belangrijker om energiezuinige oplossingen te overwegen bij het kiezen van een nieuwe wasmachine. Dit artikel geeft een overzicht van hoe je het energieverbruik van je wasmachine kunt verminderen door praktische tips en trucs te geven.
Je leert het verschil tussen voorladers en bovenladers, hoe je wasinstellingen kunt optimaliseren voor maximale efficiëntie, hoe je energiebesparende technologieën kunt gebruiken, zoals hoogrendement wasmiddelen en smart home integratie, en meer.
Van het inspecteren en vervangen van onderdelen tot het begrijpen van energiewaarderingen, je krijgt alle informatie die nodig is om een weloverwogen beslissing te nemen over de juiste wasmachine voor jou.
Beste energiezuinige wasmachines
Highlights
Kies de juiste wasmachine
Het kiezen van een energiezuinige wasmachine is een belangrijke beslissing, omdat het kan leiden tot lagere energierekeningen. Een goed begrip van het energie-efficiëntie classificatiesysteem voor wasmachines is essentieel, omdat dit het energie- en waterverbruik van het apparaat aangeeft.
Bij het kiezen van een wasmachine is het raadzaam te kiezen voor een model met energielabel A of B. Bovendien staan wasmachines met voorlader bekend als energiezuiniger en verbruiken ze minder water dan hun tegenhangers met bovenlader.
Bij het kiezen van een energiezuinige wasmachine is het belangrijk om rekening te houden met de energie-efficiëntieklasse, te kiezen voor een model met voorlader, en er een te kiezen met een lager wattage. Daarnaast is het raadzaam om de kosten van het draaien van de machine per uur te berekenen en een model met lagere kosten te kiezen. Het is ook verstandig om rekening te houden met de energiekosten in je omgeving.
Verder zal het kiezen van een model met een hoge energie-efficiëntie en energiebesparende technologieën zoals smart home integratie extra besparingen opleveren.
Energie-efficiëntie ratings
Energie-efficiëntie ratings zijn een indicatie van de hoeveelheid energie die een wasmachine per cyclus verbruikt. Het energielabel toont het waterverbruik op basis van een gemiddelde van 220 cycli per jaar voor de Eco 40-60 cyclus. De typische uitgaven voor waterverbruik van een wasmachine worden geschat op € 0,0014 per liter.
De Eco 40-60 cyclus is een methode om het waterverbruik voor het energielabel te berekenen, en is een gemiddelde van 220 cycli per jaar op basis van de capaciteit van een volle, halfvolle en kwartvolle trommel. Het beoordelingssysteem voor energie-efficiëntie houdt rekening met de energie die in een cyclus wordt gebruikt, de capaciteit van de trommel en het elektriciteitsverbruik.
Daarnaast toont het label ook het gemiddelde stroomverbruik en het gele EnergyGuide label dat de geschatte jaarlijkse gebruikskosten weergeeft. Het is belangrijk om met deze factoren rekening te houden bij het kiezen van een energiezuinige wasmachine, omdat ze kunnen helpen om energie te besparen en de elektriciteitsrekening te verlagen.
Wasmachines met voorlader vs. bovenlader
Het belangrijkste verschil tussen voorlader en bovenlader is dat voorlader modellen efficiënter worden geacht in termen van water- en elektriciteitsverbruik, en dat ze superieure reinigingsresultaten geven met minder water en minder schade aan de stoffen. Aan de andere kant zijn bovenlader wasmachines sneller in het schoonmaken en iets ergonomischer.
Wasmachines met voorlader bieden een aanzienlijke energie-efficiëntie. Bij het kiezen van een wasmachine is het belangrijk om de voor- en nadelen van beide modellen in overweging te nemen. Wasmachines met voorlader gebruiken minder water en elektriciteit en leveren betere schoonmaakresultaten, maar ze kunnen duurder zijn en meer onderhoud vergen.
Bovenlader wasmachines zijn sneller, maar kunnen minder energiezuinig zijn en meer wasmiddel nodig hebben. Daarom is het belangrijk om beide modellen te overwegen en het model te kiezen dat het meest geschikt is voor jouw behoeften.
Optimaliseer de wasinstellingen
Het aanpassen van de wasinstellingen is essentieel voor het verminderen van het energieverbruik, wat leidt tot kostenbesparingen op de energierekening. Bij de keuze van de beladingsgrootte en de wascyclus moet zorgvuldig te werk worden gegaan.
Daarnaast is het aan te bevelen om voor elke wascyclus de meest geschikte watertemperatuur te kiezen, want de elementen temperatuur, centrifugesnelheid, duur, grootte van de lading en energiewaarde beïnvloeden allemaal het energieverbruik van een wasmachine. De grootste elektrische behoefte komt van de motor die het roeren en draaien van de trommel mogelijk maakt.
Beladingsgrootte en wasfrequentie
Het verminderen van het aantal ladingen en de gebruikte hoeveelheid water kan aanzienlijk bijdragen tot energiebesparing. De optimale beladingsgrootte voor een wasmachine moet worden bepaald door de handleiding van de fabrikant te raadplegen, maar over het algemeen wordt aanbevolen de wasmachine tot de volledige capaciteit te vullen.
Daarnaast kan het verminderen van de frequentie van het wassen van kleding een aanzienlijk effect hebben op het energieverbruik, en strategieën om dit te minimaliseren zijn onder andere het meer dan één keer dragen van kleding voor het wassen en het alleen wassen van artikelen als ze zichtbaar vuil zijn.
Wascycluskeuze
Het kiezen van een geschikte wascyclus kan voordelig zijn in termen van energie-efficiëntie en kostenbesparing, en ook voor het behoud van de levensduur van kledingstukken. De meest energie-efficiënte wascyclus is de koude cyclus, die een besparing van meer dan 80% aan energieverbruik en kosten kan opleveren.
Bij het kiezen van een wascyclus moet men rekening houden met het soort kleding en de mate van vervuiling, en het is ook raadzaam het waslabel op de kleding te raadplegen voor specifieke instructies.
Strategieën om de efficiëntie van de wascyclus te maximaliseren zijn onder andere het wassen van volle ladingen, het gebruik van zeer efficiënte wasmiddelen, en het vermijden van overmatige hoeveelheden wasmiddel.
Watertemperatuur
De watertemperatuur speelt een cruciale rol in de effectiviteit van het wasmiddel en het vermogen om vlekken en bacteriën uit kleding te verwijderen. Geschat wordt dat de verwarming van het water tot 90% energie kan verbruiken in een warmwaterwascyclus. Dit komt neer op een aanzienlijk deel van de totale energie-uitgaven.
Daarom wordt geadviseerd altijd koud water te gebruiken voor de meeste wascycli, omdat dit de meest energiezuinige optie is. Voor wie liever in warm water wast, is het aan te raden om te upgraden naar een energiezuinige, voorlader wasmachine.
Een goed onderhouden en efficiënte boiler vergemakkelijkt een succesvolle warmwateraansluiting. Je boiler in topvorm houden is de sleutel voor een optimale warmwateraansluiting.
Regelmatig onderhoud en onderhoud
Regelmatig onderhoud en onderhoud van wasmachines is essentieel om ze optimaal te laten presteren en hun levensduur te verlengen. Dit omvat het schoonmaken van de machine, het onderzoeken en zuiveren van de filters en dispensers, en het inspecteren van de waterslangen. Daarnaast is het belangrijk om de voorgestelde soort en hoeveelheid wasmiddel te gebruiken en de machine niet te overbelasten. Het uitvoeren van regelmatig onderhoud en service kan ook helpen om het energieverbruik te verminderen, wat leidt tot aanzienlijke kosten- en energiebesparingen.
Het wordt aanbevolen om de wasmachine maandelijks te reinigen en te inspecteren. Over het algemeen kunnen de filters en dispensers worden verwijderd en gewassen met warm water en een mild reinigingsmiddel, daarna gespoeld en volledig laten drogen. Controleer de waterslangen op tekenen van barsten, zwelling of lekkage en vervang ze onmiddellijk als een van deze problemen zich voordoet.
De wasmachine schoonmaken
Het regelmatig schoonmaken van een wasmachine is essentieel voor het voorkomen van de opeenhoping van vuil, viezigheid en bacteriën, wat leidt tot onaangename geuren en zelfs schade aan de machine. Een van de meest effectieve manieren om de wasmachine schoon te maken is het draaien van een lege cyclus op heet met twee kopjes witte azijn in plaats van wasmiddel.
Voor harde vlekken of smurrie moet een schimmelreiniger op basis van bleekmiddel of een nylon borstel en azijn worden gebruikt om de binnenkant van de wastrommel te schrobben. Aanvullende maatregelen die genomen kunnen worden zijn het afvegen van de deur en de pakking na elk gebruik, de deur open laten tussen de wasbeurten door, en het gebruik van zeer efficiënte wasmiddelen.
Het inspecteren en vervangen van onderdelen
Het regelmatig inspecteren en vervangen van onderdelen is essentieel voor het goed functioneren van een wasmachine. De aandrijfriem, rubberen deurpakking en tegendrukveren moeten worden geïnspecteerd en vervangen volgens de instructies van de fabrikant. Om de aandrijfriem te inspecteren en te vervangen, haal je de stekker van de wasmachine uit het stopcontact en verwijder je het achterpaneel. Evenzo, om de rubberen deurpakking te inspecteren en te vervangen, haal je de stekker uit het stopcontact en open je de deur.
Bovendien, om de tegendrukveren te inspecteren en te vervangen, haal je de stekker uit de wasmachine en verwijder je het voorpaneel. Andere maatregelen die genomen kunnen worden om de wasmachine schoon te houden zijn het afvegen van de trommel en de deurpakking na elk gebruik, de deur open laten om de luchtcirculatie en het drogen te vergemakkelijken, en minstens een keer per maand een reinigingscyclus uitvoeren met azijn of een wasmachine-reiniger.
Gebruik energiebesparende technologieën
Zeer efficiënte wasmiddelen, smart home integratie, en warmtepompdrogers zijn allemaal energiebesparende technologieën die kunnen helpen om het energieverbruik te verminderen en uiteindelijk leiden tot kostenbesparingen op de elektriciteitsrekening. Deze technologieën zijn ontworpen om de hoeveelheid energie in wasmachines en andere apparaten in huis te verminderen, wat na verloop van tijd tot aanzienlijke besparingen kan leiden.
Door te investeren in deze energiebesparende technologieën kunnen huiseigenaren hun elektriciteitsrekening verlagen en hun ecologische voetafdruk helpen verkleinen. Bovendien kunnen deze technologieën helpen om de hoeveelheid energie die in huis wordt gebruikt te verminderen, wat kan leiden tot een duurzamere levensstijl.
Hogefficiënte wasmiddelen
Hogefficiënte wasmiddelen zijn speciaal samengesteld voor gebruik in hoogefficiënte wasmachines, die minder water en energie nodig hebben dan traditionele machines. Deze wasmiddelen zijn ontworpen om zeepresten effectiever te verwijderen, waardoor er minder water nodig is voor een wascyclus, wat leidt tot een lager energieverbruik.
Bij het kiezen van een wasmiddel met hoog rendement is het belangrijk om te zoeken naar het “HE” symbool op de verpakking of de verpakking om er zeker van te zijn dat het wasmiddel geschikt is voor jouw machine.
Daarnaast is het gunstig om je wasbehoeften te overwegen en een wasmiddel te kiezen dat geschikt is voor de stoffen en vlekken die je gewoonlijk tegenkomt.
Smart Home Integratie
Smart home integratie is het proces van het verbinden van een verscheidenheid aan apparaten en toestellen in een woning met een gecentraliseerd systeem, waardoor bediening op afstand via een smartphone of ander apparaat mogelijk is. Slimme thermostaten en LED lampen worden algemeen beschouwd als enkele van de meest energie-efficiënte smart home technologieën.
Smart home integratie kan een daling van het energieverbruik van wasmachines mogelijk maken door controle en bediening op afstand mogelijk te maken.
Gebruikers kunnen bijvoorbeeld hun wasmachine programmeren om te werken tijdens daluren wanneer de energietarieven lager zijn, of gewaarschuwd worden wanneer de wasmachine een cyclus heeft voltooid, zodat ze de was onmiddellijk kunnen verwijderen en langdurig gebruik van de droger kunnen voorkomen. Dit kan uiteindelijk leiden tot kostenbesparingen op de elektriciteitsrekening.
Veelgestelde vragen
Gemiddeld verbruikt een wasmachine 400 tot 1400 watt elektriciteit per uur. Dat komt neer op 200 tot 1050 watt per lading wasgoed als de cyclus 30 tot 45 minuten duurt.
Dit geeft aan dat het laten draaien van een wasmachine gemiddeld ongeveer € 1,66 respectievelijk € 19,92 kan kosten over de maand en het jaar.
Gebaseerd op de energie-efficiëntie van je model wasmachine en hoe vaak je hem gebruikt, kan het elektriciteitsverbruik van je wasmachine variëren van laag tot matig.
Over het geheel genomen gebruikt je wasmachine waarschijnlijk een redelijke hoeveelheid elektriciteit, maar dit kan variëren afhankelijk van model en gebruik.
De gemiddelde wasmachine gebruikt ongeveer 400 tot 1.400 watt per uur, waarbij de gemiddelde belading ongeveer 200 tot 1.050 watt aan elektriciteit vraagt.
De gemiddelde wasmachine gebruikt dus 200 tot 1.050 watt per lading.
Gemiddeld is het jaarlijkse elektrische energieverbruik van een wasmachine 128 kWh. Deze hoeveelheid energie kan worden verminderd als de gebruiker maatregelen neemt zoals alleen volle ladingen wassen en koud water gebruiken.
- Haier HWD90-BP14636N – 9/6kgDe Haier HWD90-BP14636N is een handige en gebruiksvriendelijke wasmachine met verschillende handige functies. Hij heeft een beladingssensor, kinderbeveiliging en een beschermende trommel. Ook heeft hij een energieklasse E, maar met de Speed Up functie kun je energie besparen. Met 16 wasprogramma's en het Express 15 minuten programma is hij geschikt voor alle soorten kleding. Een handige wasmachine voor grote huishoudens.
- LG F4DV912A2E – 12/8 kgDe LG F4DV912A2E is een gemakkelijk te gebruiken was-droogcombinatie met automatische wasmiddeldosering en bediening via een app. De machine heeft energieklasse E en is geschikt voor grote ladingen wasgoed. Met handige functies zoals stoomfrisser en anti-allergieprogramma is dit een kwalitatieve keuze voor wie veel was wil wassen en drogen.
- Bosch WNG24430NL – 9/6 kgDe Bosch WNG24430NL was-droogcombinatie heeft handige functies voor gebruiksgemak en voldoende capaciteit voor grote ladingen wasgoed. Ondanks energieklasse E zijn er energiebesparende functies beschikbaar. Kortom, de Bosch WNG24430NL is een goede keuze voor wie een gebruiksvriendelijke en efficiënte was-droogcombinatie zoekt.
- LG GD3V308N0 – 8/6 kgDe LG GD3V308N0 - 8/6 kg is een was-droogcombinatie met handige functies zoals beladingssensor, app-bediening en startuitstel. Het heeft een energieklasse E, wat hogere energiekosten kan betekenen. Met een capaciteit van 8 kilogram wassen en 6 kilogram drogen, is het ideaal voor individuen en kleine gezinnen. Het non-stopprogramma en de AI DD-technologie zorgen voor efficiënt en zorgvuldig wassen en drogen. Het hygiëneprogramma is handig voor mensen met allergieën of een gevoelige huid.
- Bosch WNA14420NL – 9/6 kgDe Bosch WNA14420NL - 9/6 kg biedt gebruiksgemak dankzij verschillende functies, waaronder anti-vibratie, beladingssensor en kinderbeveiliging. Echter heeft het een energieklasse E, wat kan leiden tot hogere energiekosten. Met 11 wasprogramma's en een ruime capaciteit is het geschikt voor grote ladingen was. Verschillende programma's en functies zorgen voor een optimale reiniging van je wasgoed.
- Beko HTV8716XMST SteamCure – 8/5 kgDe Beko HTV8716XMST SteamCure is een handige was-droogcombinatie met verschillende functies die het gebruiksgemak vergroten. De machine kan op afstand worden bediend via een app en heeft een resttijdindicator en startuitstel functie. Met een wascapaciteit van 8 kilogram en de mogelijkheid om 5 kilogram natte was direct te laten drogen, is deze machine geschikt voor zowel kleine als grotere wasbeurten. De Beko HTV8716XMST SteamCure is een praktische oplossing voor het snel en efficiënt wassen en drogen van wasgoed.
- Siemens WN44A120NL – 9/6 kgDe Siemens WN44A120NL is een handige was-droogcombinatie met verschillende functies voor gebruiksgemak. De machine heeft een anti-vibratie functie, beladingssensor en zelfreinigende wasmiddellade. Daarnaast heeft het een kinderbeveiliging en kledingbeschermende trommel. De energieklasse is E, maar biedt nog steeds goede prestaties op het gebied van energie-efficiëntie. Met 11 wasprogramma's en extra opties zoals varioSpeed en Extra snel 15', voldoet deze machine aan al je behoeften.