Een stap-voor-stap handleiding voor het installeren van je wasmachinekast
Wil je een wasmachinekast installeren, maar weet je niet waar je moet beginnen? Maak je geen zorgen. In deze stap-voor-stap gids vind je alle benodigde gereedschappen en materialen, voorbereidingstips, installatieprocedures en afwerking om ervoor te zorgen dat je kast veilig, stevig en waterpas wordt geïnstalleerd.
We behandelen onderwerpen als essentieel gereedschap, metingen, het bevestigen van de kast aan de muur, het installeren van de wasmachine en meer. Lees verder om te leren hoe je je nieuwe wasmachinekast goed installeert.
Beste wasmachines
Highlights
Gereedschap en materialen die nodig zijn
Voor de installatie van een wasmachinekast zijn een boor, schroeven, waterpas, vulringen en kastbeslag nodig. Een boormachine wordt gebruikt om gaten in de muur te maken voor de schroeven om de kast vast te zetten. Vulplaatjes worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de kast waterpas staat en de nodige stabiliteit biedt, terwijl het kastbeslag dient om de kastdeuren en laden te bevestigen.
Om te garanderen dat de kast evenwichtig wordt geïnstalleerd en niet naar één kant helt, is een waterpas essentieel. Wasmachinekasten kunnen worden gekocht bij winkels of installateurs.
Essentieel gereedschap
Het gereedschap dat nodig is voor de installatie van een wasmachinekast kan bestaan uit een scheermes, hamer, schroevendraaiers (kruiskop en rechte/platte kop), plamuurmes, snelheidshoek, waterpas, tangen, moersleutels (1/4″ zeskant ratel of open-end, 9/16″ open-end).
Boren, droogdoeken, schoonmaakmiddelen en sloophout kunnen ook nodig zijn om de installatie te voltooien.
Materialen en accessoires
Het installeren van een wasmachinekast vereist een reeks onderdelen, waaronder een gootsteen, wasmachine, soldeer, vloeimiddel, PVC-primer en lijm, sifon, pijp en fittingen, watertoevoerslangen, een afvoerslang, pluggen voor transportboutgaten, en het benodigde gereedschap.
Dubbel hangende wasmachinekasten zijn verkrijgbaar in voorraadbreedtes van 61, 76, 84, 91 en 122 cm, en de onderkasten zijn 61 cm diep, exclusief eventuele overhang van het aanrecht.
De ruimte voorbereiden
Om de ruimte voor de wasmachinekast nauwkeurig op te meten, is het essentieel om de breedte, hoogte en diepte te meten van de ruimte waar de kast komt te staan. Dit zorgt ervoor dat de kast goed past en dat er voldoende vrije ruimte omheen is.
Als deze metingen zijn gedaan, is de volgende stap het lokaliseren van de muurspijkers en het markeren ervan voor zichtbaarheid wanneer de kast is gemonteerd.
Het opmeten van de ruimte
Het opmeten van de ruimte voor de wasmachinekast vereist het opmeten van de breedte, hoogte en diepte van de ruimte. Het wordt aanbevolen om voldoende vrije ruimte rond de kast te laten voor optimale prestaties.
Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de diepte van de apparaten, plus een extra centimeter voor slangen en ontluchting, en een centimeter aan elke kant en tussen de apparaten om lawaai door trillingen te verminderen.
De muur voorbereiden
Bij het bepalen van de optimale plaats voor een kastinstallatie is het essentieel om rekening te houden met de positie van eventuele elektrische bedrading en leidingen. Na het trekken van een horizontale lijn over de muur waar de onderkant van de kast komt te staan, is het belangrijk om met een spijkerzoeker de muurspijkers te lokaliseren en deze duidelijk te markeren met een potlood.
Om voldoende steun te garanderen, is het aan te raden om minimaal twee spijkers te gebruiken, ongeacht de grootte of het aantal kasten.
De wasmachinekast installeren
Het is raadzaam om de kast met schroeven aan de muur te bevestigen. Nadat de kast aan de muur is bevestigd, varieert de installatie van de wasmachine afhankelijk van het model, maar meestal moeten de slangen worden aangesloten en de stekker in het stopcontact worden gestoken.
Als de wasmachine eenmaal is geïnstalleerd, is het raadzaam om aanpassingen aan de kast te doen om een veilige pasvorm te garanderen. Kitten is geen vereiste voor de installatie van de wasmachinekast, maar voor een optimaal resultaat moet een heldere kit worden gebruikt om de randen van de kast af te dichten.
De kast aan de muur bevestigen
Het is aan te bevelen om twee of drie kasten stevig samen te voegen voordat je ze aan de muur bevestigt. Om ervoor te zorgen dat de kast waterpas wordt opgehangen en het gewicht van de kast te ondersteunen, wordt een legbord aanbevolen.
Het nadeel van een legbord is dat het moet worden verwijderd als de kast eenmaal staat, waardoor er gaten achterblijven die moeten worden opgelapt en geschilderd.
Zo nodig moeten de kasten worden opgevuld om ervoor te zorgen dat ze van voor tot achter waterpas staan. Om ervoor te zorgen dat de kast aan de buitenkant waterpas tegen de muur staat, moet je het smalle uiteinde van de vulringen achter de kast plaatsen.
De wasmachine installeren
De watertoevoerslang kan volgens de instructies van de fabrikant stevig aan de wasmachine worden bevestigd.
Om de warm- en koudwaterslangen op de watertoevoerkleppen aan te sluiten, zorg je ervoor dat er een rubberen sluitring in elke slangfitting zit en draai je ze met de hand vast.
Bevestig de afvoerslang stevig op de afvoer voor een betrouwbare verbinding.
Eindafstellingen en afwerking
Een waterpas is de meest betrouwbare manier om de waterpasheid van de kast te beoordelen. Om ervoor te zorgen dat de kast waterpas staat, stel je de poten bij tot hij in een stabiele, gelijkmatige positie staat.
De aanbevolen aanpak is om eerst de scharnieren aan de deuren te bevestigen, gevolgd door het bevestigen van de deuren aan de kast. Als de installatie klaar is, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de werkruimte vrij is van puin of gereedschap dat tijdens het proces is gebruikt.
Veelgestelde vragen
De kosten van het installeren van kasten in je wasruimte kunnen variëren, afhankelijk van het materiaal en de functies die je kiest. Over het algemeen kunnen de totale kosten variëren van 250 tot 2.000.
Het is belangrijk om bij het schatten van de totale kosten rekening te houden met de kwaliteit van de materialen en het type scharnieren. Soft-close kasten zijn op dit moment bijzonder populair, dus daar moet je rekening mee houden bij het berekenen van de totale kosten.
Voor optimaal gebruik moet je de kast ongeveer 54 centimeter van de vloer hangen als je hem boven een wasmachine en droger installeert.
Bedenk dat de afmetingen van deze kast 30′′ breed x 30′′ hoog x 12′ diep zijn.
Ja, je kunt een wasmachine in een kast plaatsen, mits deze de juiste afmetingen heeft voor het apparaat. De kast moet minstens 70 cm breed zijn om enige bewegingsruimte te hebben tijdens het gebruik.
Als de kast echter niet goed geventileerd is, kunnen de nabijgelegen apparaten oververhit raken. Daarom moet voor een goede ventilatie worden gezorgd.
- Haier HWD90-BP14636N – 9/6kgDe Haier HWD90-BP14636N is een handige en gebruiksvriendelijke wasmachine met verschillende handige functies. Hij heeft een beladingssensor, kinderbeveiliging en een beschermende trommel. Ook heeft hij een energieklasse E, maar met de Speed Up functie kun je energie besparen. Met 16 wasprogramma's en het Express 15 minuten programma is hij geschikt voor alle soorten kleding. Een handige wasmachine voor grote huishoudens.
- LG F4DV912A2E – 12/8 kgDe LG F4DV912A2E is een gemakkelijk te gebruiken was-droogcombinatie met automatische wasmiddeldosering en bediening via een app. De machine heeft energieklasse E en is geschikt voor grote ladingen wasgoed. Met handige functies zoals stoomfrisser en anti-allergieprogramma is dit een kwalitatieve keuze voor wie veel was wil wassen en drogen.
- Bosch WNG24430NL – 9/6 kgDe Bosch WNG24430NL was-droogcombinatie heeft handige functies voor gebruiksgemak en voldoende capaciteit voor grote ladingen wasgoed. Ondanks energieklasse E zijn er energiebesparende functies beschikbaar. Kortom, de Bosch WNG24430NL is een goede keuze voor wie een gebruiksvriendelijke en efficiënte was-droogcombinatie zoekt.
- LG GD3V308N0 – 8/6 kgDe LG GD3V308N0 - 8/6 kg is een was-droogcombinatie met handige functies zoals beladingssensor, app-bediening en startuitstel. Het heeft een energieklasse E, wat hogere energiekosten kan betekenen. Met een capaciteit van 8 kilogram wassen en 6 kilogram drogen, is het ideaal voor individuen en kleine gezinnen. Het non-stopprogramma en de AI DD-technologie zorgen voor efficiënt en zorgvuldig wassen en drogen. Het hygiëneprogramma is handig voor mensen met allergieën of een gevoelige huid.
- Bosch WNA14420NL – 9/6 kgDe Bosch WNA14420NL - 9/6 kg biedt gebruiksgemak dankzij verschillende functies, waaronder anti-vibratie, beladingssensor en kinderbeveiliging. Echter heeft het een energieklasse E, wat kan leiden tot hogere energiekosten. Met 11 wasprogramma's en een ruime capaciteit is het geschikt voor grote ladingen was. Verschillende programma's en functies zorgen voor een optimale reiniging van je wasgoed.
- Beko HTV8716XMST SteamCure – 8/5 kgDe Beko HTV8716XMST SteamCure is een handige was-droogcombinatie met verschillende functies die het gebruiksgemak vergroten. De machine kan op afstand worden bediend via een app en heeft een resttijdindicator en startuitstel functie. Met een wascapaciteit van 8 kilogram en de mogelijkheid om 5 kilogram natte was direct te laten drogen, is deze machine geschikt voor zowel kleine als grotere wasbeurten. De Beko HTV8716XMST SteamCure is een praktische oplossing voor het snel en efficiënt wassen en drogen van wasgoed.
- Siemens WN44A120NL – 9/6 kgDe Siemens WN44A120NL is een handige was-droogcombinatie met verschillende functies voor gebruiksgemak. De machine heeft een anti-vibratie functie, beladingssensor en zelfreinigende wasmiddellade. Daarnaast heeft het een kinderbeveiliging en kledingbeschermende trommel. De energieklasse is E, maar biedt nog steeds goede prestaties op het gebied van energie-efficiëntie. Met 11 wasprogramma's en extra opties zoals varioSpeed en Extra snel 15', voldoet deze machine aan al je behoeften.