De ware kosten van de was: Het energieverbruik en waterverbruik van je wasmachine berekenen
Heb je je ooit afgevraagd hoeveel je was je kost aan water- en energieverbruik? Wij zijn er om je te helpen dat te ontdekken. In dit artikel leiden we je door het berekenen van het energie- en waterverbruik van je wasmachine, het begrijpen van energielabels, het evalueren van het effect van verschillende wasinstellingen op de energiekosten, het bepalen van de waterefficiëntie, het vergelijken van verschillende soorten wasmachines, en meer.
Laten we dus aan de slag gaan en je helpen alle vragen te beantwoorden die je hebt over de werkelijke kosten van de was.
Beste energiezuinige wasmachines
Highlights
Energieverbruik berekenen
Energie verbruiken betekent eenvoudigweg energie gebruiken voor een bepaald doel. Het wordt meestal gemeten in kilowattuur (kWh), een eenheid van energie.
Om het energieverbruik van een wasmachine te berekenen, moet je het wattage van de machine berekenen en het aantal uren dat hij elke maand gebruikt wordt. Vermenigvuldig het wattage met het aantal gebruikte uren en je hebt je energieverbruik.
Energielabels begrijpen
Energielabels zijn als een gids voor kopers, die hen de primeur geeft over de energie-efficiëntie van verschillende producten, zodat ze een weloverwogen beslissing kunnen nemen. De schaal loopt van A+++ tot en met G, waarbij A+++ het meest efficiënt is en G het minst efficiënt.
De A+++ rating is de meest energie-efficiënte, terwijl de G rating de minst efficiënte is – kijk dus goed naar het label voordat je koopt! Een hogere beoordeling betekent dat je op de lange termijn energie en geld bespaart, dus energielabels zijn een goede manier om wasmachines te vergelijken en ervoor te zorgen dat je het meest energie-efficiënte model krijgt.
Je energiekosten bepalen
Het is gemakkelijk om je energiekosten te berekenen – vermenigvuldig gewoon het wattage van je wasmachine met het aantal uren dat je hem elke maand gebruikt en de kosten van elektriciteit per kilowattuur. Boem – je hebt je energiekosten! Het wattage van je wasmachine moet op het etiket of in de gebruiksaanwijzing staan. Kijk even en je vindt het!
Je kunt een schatting krijgen van je maandelijkse verbruikte uren door het aantal ladingen dat je elke week doet te vermenigvuldigen met de gemiddelde cycluslengte en het aantal minuten per cyclus. Je kunt de kosten van elektriciteit per kilowattuur controleren op je elektriciteitsrekening of door contact op te nemen met je elektriciteitsleverancier.
Het effect van wasinstellingen evalueren
Het is vrij duidelijk dat het soort wasinstellingen dat je kiest een groot effect kan hebben op hoeveel energie je gebruikt. Als je energie wilt besparen, zijn koudwaterwasjes de beste keuze! Ze gebruiken minder energie dan warmwaterwasbeurten.
Je hebt genoeg opties om je te helpen energie te besparen! Delicate, normaal, heavy-duty, permanent persen, wol, synthetisch, spoelen, weken, snel wassen, volumineus, beddengoed & lakens, donkere kleding/kleur, snel, stoom, ontsmetten, en allergenen cycli zijn allemaal beschikbaar om uit te kiezen.
Waterverbruik schatten
Waterverbruik is eigenlijk de hoeveelheid water die aan een bron wordt onttrokken en voor een bepaald doel wordt gebruikt – zoals drinken, planten water geven, of voor industriële processen. Je kunt de specificaties van de fabrikant bekijken of kijken naar de waterfactor (WF) op het EnergyGuide label om te bepalen hoeveel water je wasmachine gebruikt.
De WF-waarde is het aantal liters water dat gebruikt wordt per kubieke meter wasgoed, en de gemiddelde WF-waarde voor een wasmachine ligt meestal tussen 3,0 en 4,5. Als je het waterverbruik van je wasmachine wilt verminderen, kun je kiezen voor een zeer efficiënt model met een lage WF-waarde, het juiste waterniveau kiezen voor de grootte van je lading, en ervoor zorgen dat je volle ladingen wast in plaats van gedeeltelijke.
Waterefficiëntie-ratings
Waterefficiëntie-ratings vertellen je hoeveel H2O een wasmachine per cyclus gebruikt, en ze gaan van A+++ (superefficiënt) tot G (niet zo efficiënt). De meest waterefficiënte modellen gebruiken gemiddeld 10 liter water, dat is maar liefst 75% minder dan de oudere modellen.
Als je op zoek bent naar de meest waterzuinige optie, dan zijn voorlader HE-wasmachines de juiste keuze. Om je waterkosten verder te verlagen kun je de instellingen van de wasmachine aanpassen aan het laagst mogelijke waterniveau en de laagst mogelijke temperatuur, en waar mogelijk kiezen voor luchtdroging.
Berekenen van waterkosten
Het is gemakkelijk om je waterkosten voor je wasmachine te berekenen; vermenigvuldig gewoon het waterverbruik van de machine met het aantal cycli dat je per maand gebruikt en de kosten van water per gallon.
Als je bijvoorbeeld vijf ladingen was per week doet in een wasmachine die 20 liter water per cyclus gebruikt, dan gebruik je 400 liter water per maand, en als je waterrekening € 0,10 per gallon rekent, dan zijn je maandelijkse waterkosten voor de was € 40.
Om de kosten van water per gallon op je waterrekening uit te rekenen, bekijk je het gedeelte dat de kosten per eenheid water laat zien.
Factoren die het waterverbruik beïnvloeden
Het is belangrijk om je bewust te zijn van de factoren die het waterverbruik beïnvloeden, zodat je slimmere beslissingen kunt nemen over je wasroutine en misschien zelfs wat geld kunt besparen op je waterrekening.
Grotere ladingen betekenen dat er meer water nodig is om je kleren echt schoon te krijgen, dus dat kan een hoger waterverbruik betekenen. Als je warm water gebruikt, kost het meer energie om het op te warmen, wat betekent dat je meer energie en meer water gebruikt.
Het type cyclus dat je gebruikt heeft ook invloed op je waterverbruik; sommige gebruiken meer water dan andere. Om je waterverbruik echt te optimaliseren, moet je altijd de meest efficiënte cyclus en de laagst mogelijke watertemperatuurinstelling gebruiken.
Wasmachines vergelijken: Kosten en besparingen
De tijd nemen om wasmachines te vergelijken kan je helpen de beste machine te vinden voor jouw budget en levensstijl – een die energiezuinig en kosteneffectief is. Het is belangrijk om bij het vergelijken van verschillende wasmachines te kijken naar cycluslengte, cyclussnelheid, watertemperatuur, energie-efficiëntie en waterverbruik.
Het uitzoeken van de kosten en besparingen van wasmachines is eenvoudig! Vergelijk gewoon het energie- en waterverbruik van verschillende modellen, plus de kosten van de machine en eventuele kortingen of incentives die je kunt krijgen.
De tijd nemen om wasmachines te vergelijken kan zich uitbetalen in de vorm van een lagere energierekening en meer geld in je zak.
Wanneer je kijkt naar de kosten van een wasmachine, is het belangrijk om het energie- en waterverbruik van verschillende modellen in overweging te nemen, evenals eventuele kortingen of stimuleringsmaatregelen waarvan je kunt profiteren. Zo weet je zeker dat je de beste deal voor je geld krijgt.
Energie- en waterefficiënte modellen
Deze wasmachines hebben een A klasse energielabel certificaat gekregen, wat betekent dat ze geavanceerde technologie gebruiken om je te helpen water- en energieverbruik te verminderen.
Voorladers vs. bovenladers
Welnu, voorladers hebben een horizontale trommel die je kleren zachtjes door een kleinere hoeveelheid water laat tuimelen, terwijl bovenladers een verticale trommel hebben die je kleren door een grotere hoeveelheid water laat draaien.
Voorladers zijn goed voor het milieu – ze gebruiken minder water en elektriciteit, zodat je kunt besparen op energiekosten. Bovendien maken ze kleren beter schoon zonder de stof te beschadigen. Het enige nadeel is dat ze in het begin duurder kunnen zijn.
Bovenladers klaren de klus sneller en zijn comfortabeler in het gebruik, omdat je niet hoeft te bukken om de was erin te doen en eruit te halen. Ze zijn echter minder energie- en waterefficiënt dan voorladers, zodat je van beide meer verbruikt. Bovendien kunnen ze wat ruwer zijn voor je kleren en ze misschien niet zo schoon krijgen als een voorlader.
Veelgestelde vragen
De was doen is een karwei waarbij kleren, handdoeken en andere stoffen voorwerpen in een wasmachine worden gewassen. Het houdt meestal ook in dat ze daarna aan de lucht of in een droger worden gedroogd.
Kleding drogen kan op verschillende manieren, zoals ophangen aan een waslijn, een wasdroger gebruiken, of gewoon aan de lucht laten drogen. Elke methode heeft zijn eigen werkwijze.
Een waspro worden is eenvoudig: gebruik langere cycli voor zwaar vervuilde en omvangrijke artikelen, kortere cycli voor minder vervuilde of delicate artikelen, en pas de snelheid van de cyclus aan aan het artikel en hoe vuil het is.
Door deze eenvoudige trucs te volgen, is je wasgoed in een mum van tijd glanzend!
- Haier HWD90-BP14636N – 9/6kgDe Haier HWD90-BP14636N is een handige en gebruiksvriendelijke wasmachine met verschillende handige functies. Hij heeft een beladingssensor, kinderbeveiliging en een beschermende trommel. Ook heeft hij een energieklasse E, maar met de Speed Up functie kun je energie besparen. Met 16 wasprogramma's en het Express 15 minuten programma is hij geschikt voor alle soorten kleding. Een handige wasmachine voor grote huishoudens.
- LG F4DV912A2E – 12/8 kgDe LG F4DV912A2E is een gemakkelijk te gebruiken was-droogcombinatie met automatische wasmiddeldosering en bediening via een app. De machine heeft energieklasse E en is geschikt voor grote ladingen wasgoed. Met handige functies zoals stoomfrisser en anti-allergieprogramma is dit een kwalitatieve keuze voor wie veel was wil wassen en drogen.
- Bosch WNG24430NL – 9/6 kgDe Bosch WNG24430NL was-droogcombinatie heeft handige functies voor gebruiksgemak en voldoende capaciteit voor grote ladingen wasgoed. Ondanks energieklasse E zijn er energiebesparende functies beschikbaar. Kortom, de Bosch WNG24430NL is een goede keuze voor wie een gebruiksvriendelijke en efficiënte was-droogcombinatie zoekt.
- LG GD3V308N0 – 8/6 kgDe LG GD3V308N0 - 8/6 kg is een was-droogcombinatie met handige functies zoals beladingssensor, app-bediening en startuitstel. Het heeft een energieklasse E, wat hogere energiekosten kan betekenen. Met een capaciteit van 8 kilogram wassen en 6 kilogram drogen, is het ideaal voor individuen en kleine gezinnen. Het non-stopprogramma en de AI DD-technologie zorgen voor efficiënt en zorgvuldig wassen en drogen. Het hygiëneprogramma is handig voor mensen met allergieën of een gevoelige huid.
- Bosch WNA14420NL – 9/6 kgDe Bosch WNA14420NL - 9/6 kg biedt gebruiksgemak dankzij verschillende functies, waaronder anti-vibratie, beladingssensor en kinderbeveiliging. Echter heeft het een energieklasse E, wat kan leiden tot hogere energiekosten. Met 11 wasprogramma's en een ruime capaciteit is het geschikt voor grote ladingen was. Verschillende programma's en functies zorgen voor een optimale reiniging van je wasgoed.
- Beko HTV8716XMST SteamCure – 8/5 kgDe Beko HTV8716XMST SteamCure is een handige was-droogcombinatie met verschillende functies die het gebruiksgemak vergroten. De machine kan op afstand worden bediend via een app en heeft een resttijdindicator en startuitstel functie. Met een wascapaciteit van 8 kilogram en de mogelijkheid om 5 kilogram natte was direct te laten drogen, is deze machine geschikt voor zowel kleine als grotere wasbeurten. De Beko HTV8716XMST SteamCure is een praktische oplossing voor het snel en efficiënt wassen en drogen van wasgoed.
- Siemens WN44A120NL – 9/6 kgDe Siemens WN44A120NL is een handige was-droogcombinatie met verschillende functies voor gebruiksgemak. De machine heeft een anti-vibratie functie, beladingssensor en zelfreinigende wasmiddellade. Daarnaast heeft het een kinderbeveiliging en kledingbeschermende trommel. De energieklasse is E, maar biedt nog steeds goede prestaties op het gebied van energie-efficiëntie. Met 11 wasprogramma's en extra opties zoals varioSpeed en Extra snel 15', voldoet deze machine aan al je behoeften.