Hoe veelvoorkomende problemen met AEG wasmachines op te lossen: Tips van de experts
Als huiseigenaar is het belangrijk om te begrijpen hoe je de meest voorkomende problemen met je AEG wasmachine kunt oplossen. In dit artikel geven onze experts waardevol inzicht in het herkennen van typische symptomen van storingen en problemen met foutcodes, zodat je het probleem zelf kunt oplossen of indien nodig snel contact kunt opnemen met een monteur.
Verder geven we informatie over de voordelen van een juist gebruik, samen met preventieve onderhoudstips en technieken om de levensduur van je apparaat te verlengen. Leer alles over het herkennen en aanpakken van de meest voorkomende storingen en profiteer van betere prestaties.
Beste AEG wasmachines
Highlights
Herkennen van veel voorkomende problemen
Herkennen van veel voorkomende problemen met AEG wasmachines kan helpen ernstigere problemen te voorkomen en de kosten van reparaties te minimaliseren. De meest voorkomende problemen met AEG wasmachines zijn het niet starten, het niet goed leeglopen, het niet kunnen openen van de deur en overmatig lawaai.
Om te beginnen met het oplossen van problemen moet je ervoor zorgen dat de machine goed is aangesloten, de deur goed gesloten is, en de watertoevoer is ingeschakeld. Als deze elementen niet de bron van het probleem zijn, onderzoek dan de zekeringkast en het display van de machine op eventuele foutcodes.
Als de machine niet goed afvoert, controleer dan de afvoerslang op verstoppingen of knikken, onderzoek het filter op vuilophoping en beoordeel de pomp op mogelijke storingen. Om de oorzaak van een niet opengaande deur te achterhalen, als de machine nog draait of het kinderslot is ingeschakeld, moeten deze zaken als eerste worden aangepakt.
Als geen van beide de oorzaak is, kan het uitvoeren van een afvoercyclus of het resetten van de machine een haalbare oplossing zijn. Controleer bij overmatig lawaai of de machine waterpas staat en goed gestabiliseerd is, verwijder eventueel loszittende voorwerpen in de trommel, en controleer de lagers en de motor op mogelijke storingen.
Als geen van deze stappen het probleem oplost, neem dan contact op met een gekwalificeerde reparateur.
Foutcodes en hun betekenis
AEG wasmachines zijn uitgerust met een reeks foutcodes die gebruikt kunnen worden om mogelijke problemen op te sporen. Veel voorkomende foutcodes bij AEG wasmachines zijn E10, E11 en E12 voor problemen met het vullen van water, E41 voor problemen met de deur/deksel, E51 voor problemen met de stroomvoorziening van de motor, en E90, E91, E92, E93 of E94 voor problemen met de printplaat.
Foutcode E10 wijst op een probleem met het watervulproces en kan worden opgelost door ervoor te zorgen dat de watertoevoer is ingeschakeld en dat de inlaatslang niet verstopt of geblokkeerd is.
Foutcode E11 wijst op een probleem met het water vullen, en kan worden verholpen door te controleren of de watertoevoer is ingeschakeld en of de inlaatslang niet verstopt of geblokkeerd is.
Foutcode E12 wijst op een probleem met de watervulling, en kan worden verholpen door te controleren of de watertoevoer is ingeschakeld en of de inlaatslang niet verstopt of geblokkeerd is.
Foutcode E41 wijst op een probleem met de deur of het deksel, en kan worden opgelost door te controleren of de deur/deksel goed gesloten is en of er geen obstructies zijn die het sluiten verhinderen. Foutcode E51 wijst op een probleem met de motorvoeding en kan worden verholpen door de motor en de bedrading te inspecteren op tekenen van schade of losse verbindingen.
Foutcodes E90, E91, E92, E93 of E94 wijzen op een probleem met de printplaat, en kunnen worden opgelost door de machine te resetten. Voor verdere hulp bij het oplossen van foutcodes op je AEG wasmachine kun je de gebruiksaanwijzing raadplegen of contact opnemen met de AEG klantenservice.
Symptomen van storingen herkennen
Typische tekenen van storingen bij AEG wasmachines zijn het niet afvoeren van water, ongewone geluiden, overmatige trillingen, foutcodes en lekkage. Een gebrek aan waterafvoer kan worden toegeschreven aan een verstopte afvoerslang of pomp, een defecte pomp, of een slecht functionerende besturingskaart.
Ongewone geluiden kunnen wijzen op een probleem met de trommellagers, de motor of de pomp. Overmatige trillingen kunnen wijzen op een onevenwichtige belasting, versleten trommellagers of een slecht functionerende schokdemper.
Foutcodes kunnen wijzen op een reeks mogelijke problemen, waaronder een defecte sensor, pomp of besturingskaart. Lekkage kan wijzen op een probleem met de deurafdichting, de pomp of de slangen.
Als je een van deze aanwijzingen ontdekt, is het raadzaam eerst de gebruikershandleiding te raadplegen voor begeleiding bij het oplossen van problemen. Als het probleem aanhoudt, kan het nodig zijn contact op te nemen met een gekwalificeerde technicus voor reparatiediensten.
Probleemoplossingstechnieken voor veelvoorkomende problemen
Het identificeren en aanpakken van veelvoorkomende problemen met AEG wasmachines kan een kosteneffectieve manier zijn om onnodige reparaties of vervangingen te voorkomen en zo tijd en geld te besparen. In dit hoofdstuk worden de verschillende technieken besproken om vier van de meest voorkomende problemen met AEG wasmachines op te lossen.
De vier problemen die in dit hoofdstuk worden behandeld zijn: probleem 1 – wasmachine start niet, probleem 2 – wasmachine loopt niet goed leeg, probleem 3 – deur van wasmachine gaat niet open, en probleem 4 – wasmachine maakt veel lawaai.
Het is belangrijk op te merken dat als de in dit hoofdstuk beschreven probleemoplossingstechnieken het probleem niet oplossen, het raadzaam is een erkende AEG technicus in te schakelen.
Probleem 1: Wasmachine wil niet starten
De eerste stap die je moet nemen als de AEG wasmachine niet start, is het apparaat uitzetten op de hoofdstroom, vijf minuten wachten, dan weer inschakelen op de hoofdstroom en het apparaat opnieuw opstarten.
Het is raadzaam de stroomtoevoer, de zekering en de deurvergrendeling te inspecteren om de oorzaak van het niet starten van de wasmachine vast te stellen.
Als het probleem onopgelost blijft nadat je de eerste stap hebt geprobeerd en de voeding, zekering en deurvergrendeling hebt gecontroleerd, is het raadzaam een reparatie te boeken.
Probleem 2: Wasmachine loopt niet goed leeg
Mogelijke oorzaken van een niet goed leeglopende wasmachine zijn een verstopte afvoerpomp of afvoerslang, een verstopt pompfilter, of een slecht werkende afvoerpomp.
Om het probleem van een niet goed lekkende wasmachine aan te pakken, is het aan te bevelen de klep van de pomp te openen, een ondiepe schaal of kom te plaatsen om het water op te vangen, en de afvoerpomp of afvoerslang te inspecteren op verstoppingen. Bovendien moet het pompfilter worden onderzocht en zo nodig schoongemaakt.
Als de pogingen om problemen op te lossen het probleem niet oplossen, kan het nodig zijn om een vakman in te schakelen.
Probleem 3: Wasmachinedeur gaat niet open
Mogelijke oorzaken van een niet opengaande wasmachinedeur zijn een verstopt filter, achtergebleven water in de machine, een niet werkende deurvergrendeling, of een defecte besturingsprintplaat.
Om een niet opengaande wasmachinedeur te verhelpen, is het raadzaam eerst de aan/uit-knop in te drukken om het apparaat uit te schakelen en dan de stekker uit het stopcontact te halen. Daarnaast is het raadzaam om de filterklep te openen en te controleren op eventuele verstoppingen, alsmede te controleren op water dat nog in de machine aanwezig kan zijn, omdat dit het openen van de deur kan verhinderen.
Als de geschetste stappen voor probleemoplossing niet het gewenste resultaat opleveren, of als je er niet zeker van bent dat je ze kunt proberen, is het raadzaam professionele hulp in te roepen.
Om ervoor te zorgen dat de deur van je wasmachine in de toekomst betrouwbaar opent, is het belangrijk om het filter regelmatig schoon te maken en te controleren op eventuele verstoppingen. Daarnaast moet je de wasmachine goed gebruiken en verzorgen volgens de instructies van de fabrikant.
Probleem 4: Wasmachine maakt overmatig veel lawaai
De mogelijke oorzaken van overmatig lawaai van AEG wasmachines kunnen worden toegeschreven aan onevenwichtige ladingen, losse onderdelen, versleten lagers en een slecht functionerende motor.
Om het probleem van overmatig lawaai in je AEG wasmachine aan te pakken, is het aan te raden de lading te inspecteren op balans, ervoor te zorgen dat alle onderdelen goed vastzitten, versleten lagers te vervangen, en indien nodig de motor te vervangen.
Om ervoor te zorgen dat je AEG wasmachine in de toekomst zonder overmatig lawaai werkt, is het bovendien aan te bevelen overbelasting van de machine te voorkomen, ervoor te zorgen dat alle onderdelen goed vastzitten, en regelmatig onderhoudscontroles uit te voeren. Bovendien moet de wasmachine volgens de instructies van de fabrikant worden gebruikt en onderhouden.
Preventief onderhoud voor AEG wasmachines
Het uitvoeren van preventief onderhoud aan AEG wasmachines is essentieel om optimale prestaties en een lange levensduur te garanderen. Regelmatig schoonmaken, overbelasting vermijden en een zelfreinigingscyclus of azijncyclus draaien worden aanbevolen voor optimale prestaties. Bovendien is het belangrijk te onthouden om alle vreemde voorwerpen uit de zakken te verwijderen voordat je een wascyclus start.
Door gebruik te maken van de juiste gebruiks- en onderhoudstechnieken kan preventief onderhoud voor AEG wasmachines effectief worden bereikt. Dit helpt de slijtage van de machine te verminderen, zorgt ervoor dat de machine optimaal functioneert en voorkomt storingen, waardoor de levensduur van de machine wordt verlengd.
Regelmatige reiniging en inspectie
Regelmatige reiniging en inspectie van een AEG wasmachine is essentieel voor optimale prestaties, het verminderen van het risico op veelvoorkomende problemen, en het verlengen van de levensduur van het apparaat. Voor een optimale reiniging wordt aanbevolen een combinatie van milde zeep en warm water te gebruiken om pluizen, stof en vuil te verwijderen, en azijn te gebruiken om de wasmachine verder te reinigen.
Daarnaast is het aan te bevelen minstens eenmaal per maand een 90/95°C onderhoudswasprogramma te draaien, of vaker als de machine regelmatig gebruikt wordt. Verder wordt aanbevolen de wasmachine na het schoonmaken volledig te drogen en de deur open te laten om de groei van schimmel en meeldauw tegen te gaan.
Bovendien moeten de wasmiddellade en het filter regelmatig worden schoongemaakt.
Juist gebruik en onderhoud
Het volgen van de aanbevolen gebruiks- en onderhoudsrichtlijnen voor AEG wasmachines zorgt ervoor dat ze optimaal functioneren en kan mogelijke problemen helpen voorkomen. Bij het gebruik van een AEG wasmachine is het belangrijk de instructies in de gebruiksaanwijzing op te volgen, de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel te gebruiken, overbelasting van de machine te voorkomen en de machine regelmatig te reinigen en te inspecteren voor optimale prestaties.
Bovendien moet de SoftWater technologie worden gebruikt om de kleur en het gevoel van kledingstukken te beschermen en tegelijkertijd een grondige reiniging bij 30°C te bereiken. Verkeerd gebruik en onderhoud van AEG wasmachines kan leiden tot verminderde prestaties, storingen en mogelijke schade aan het apparaat.
Veelgestelde vragen
AEG wasmachines worden geproduceerd door Electrolux, een Zweedse multinationale fabrikant van huishoudelijke apparatuur. Met hun indrukwekkende assortiment apparaten en vakmanschap streeft Electrolux ernaar om het leven van consumenten gemakkelijker te maken door innovatie en moderne technologie.
Hun producten zijn ontworpen om energiezuinig, betrouwbaar en gebruiksvriendelijk te zijn. Ze zijn ook gebouwd om lang mee te gaan, met een reeks functies waardoor ze zich onderscheiden van de massa.
- Haier HWD90-BP14636N – 9/6kgDe Haier HWD90-BP14636N is een handige en gebruiksvriendelijke wasmachine met verschillende handige functies. Hij heeft een beladingssensor, kinderbeveiliging en een beschermende trommel. Ook heeft hij een energieklasse E, maar met de Speed Up functie kun je energie besparen. Met 16 wasprogramma's en het Express 15 minuten programma is hij geschikt voor alle soorten kleding. Een handige wasmachine voor grote huishoudens.
- LG F4DV912A2E – 12/8 kgDe LG F4DV912A2E is een gemakkelijk te gebruiken was-droogcombinatie met automatische wasmiddeldosering en bediening via een app. De machine heeft energieklasse E en is geschikt voor grote ladingen wasgoed. Met handige functies zoals stoomfrisser en anti-allergieprogramma is dit een kwalitatieve keuze voor wie veel was wil wassen en drogen.
- Bosch WNG24430NL – 9/6 kgDe Bosch WNG24430NL was-droogcombinatie heeft handige functies voor gebruiksgemak en voldoende capaciteit voor grote ladingen wasgoed. Ondanks energieklasse E zijn er energiebesparende functies beschikbaar. Kortom, de Bosch WNG24430NL is een goede keuze voor wie een gebruiksvriendelijke en efficiënte was-droogcombinatie zoekt.
- LG GD3V308N0 – 8/6 kgDe LG GD3V308N0 - 8/6 kg is een was-droogcombinatie met handige functies zoals beladingssensor, app-bediening en startuitstel. Het heeft een energieklasse E, wat hogere energiekosten kan betekenen. Met een capaciteit van 8 kilogram wassen en 6 kilogram drogen, is het ideaal voor individuen en kleine gezinnen. Het non-stopprogramma en de AI DD-technologie zorgen voor efficiënt en zorgvuldig wassen en drogen. Het hygiëneprogramma is handig voor mensen met allergieën of een gevoelige huid.
- Bosch WNA14420NL – 9/6 kgDe Bosch WNA14420NL - 9/6 kg biedt gebruiksgemak dankzij verschillende functies, waaronder anti-vibratie, beladingssensor en kinderbeveiliging. Echter heeft het een energieklasse E, wat kan leiden tot hogere energiekosten. Met 11 wasprogramma's en een ruime capaciteit is het geschikt voor grote ladingen was. Verschillende programma's en functies zorgen voor een optimale reiniging van je wasgoed.
- Beko HTV8716XMST SteamCure – 8/5 kgDe Beko HTV8716XMST SteamCure is een handige was-droogcombinatie met verschillende functies die het gebruiksgemak vergroten. De machine kan op afstand worden bediend via een app en heeft een resttijdindicator en startuitstel functie. Met een wascapaciteit van 8 kilogram en de mogelijkheid om 5 kilogram natte was direct te laten drogen, is deze machine geschikt voor zowel kleine als grotere wasbeurten. De Beko HTV8716XMST SteamCure is een praktische oplossing voor het snel en efficiënt wassen en drogen van wasgoed.
- Siemens WN44A120NL – 9/6 kgDe Siemens WN44A120NL is een handige was-droogcombinatie met verschillende functies voor gebruiksgemak. De machine heeft een anti-vibratie functie, beladingssensor en zelfreinigende wasmiddellade. Daarnaast heeft het een kinderbeveiliging en kledingbeschermende trommel. De energieklasse is E, maar biedt nog steeds goede prestaties op het gebied van energie-efficiëntie. Met 11 wasprogramma's en extra opties zoals varioSpeed en Extra snel 15', voldoet deze machine aan al je behoeften.